Simpozionul de la Pitești: memorie, credință, speranță…

4 10 F 1

Recent am participat la cel de al XXIV-lea Simpozion Internațional de la Pitești, România, organizat de Fundația  Culturală „Memoria”, ajutată și de alte Instituții și fundații din țară, dar și de peste hotare. Ca și în anii precedenți, deschiderea oficială a avut loc în Sala Filarmonicii din Pitești, de către profesorul universitar dr. ing. Ilie Popa, la invitația căruia am și sosit la Pitești, împreună cu colega mea, secretara Societății regionale „Golgota”, activistă pe tărâmul public și cultural din Pătrăuții de Jos, doamna Elena Clioț.

În deschiderea festivităţii au fost adresate mesaje, au avut loc expuneri, lansări de carte, momente artistice. Domnul Ilie Popa s-a referit la cele două volume, primul ce apare anual și anume „Volumul Pert – 23; Memoria gândirii arestate, N.27” și „Antologia liricii de detenție, ed. II-a, 2023”. Alți participanți, de asemenea, au prezentat cărțile lor, publicate în acest an.

Despre importanța acestui Simpozion au vorbit ș reprezentanți autorităților locale, oaspeții invitați, români din afara granițelor, din Germania, Republica Moldova și Ucraina. Personal, m-am referit la situația în care ne aflăm acum, dar și la viața, munca, activitățile desfășurate de românii nord-bucovineni.

A urmat apoi, așa cum se obișnuiește de ani de zile, vizita la Memorialul Închisoarea Pitești cu slujba de pomenire a martirilor neamului. În partea doua a zilei ne-am deplasat cu toții la Muzeul județean Argeș la prezentarea orală a lucrărilor. În sala de festivități a acestui muzeu, care găzduiește anual lucrările prestigiosului simpozion, a avut loc în prima zi la secțiunea comună prezentarea lucrărilor pe cele mai diverse teme, despre diferiți oameni, sau organizații, pe care i-a unit lupta împotriva regimului comunist.  Am ascultat și urmărit cu multă atenție comunicările despre luptătorii pentru libertate,   drepturi, o viață mai altfel decât cea din dictatura comunistă. Despre creștini, tineri și vârstnici, oameni de vază, dar și simpli țărani, despre mișcarea studențească,  manifestările de protest ale unor grupuri organizate, lupta partizanilor, haiducilor, ale altor organizații sau oameni concreți, dar și muncile forțate, represiuni, deportări, judecăți nedrepte, atrocitățile din GULAG-urile sovietice, au vorbit rând pe rând invitații din diferite zone ale țării și din Basarabia. O mare importanță s-a acordat temei foametei organizate din anii 1946-1947 din Basarabia de către fostul regim comunist. S-a vorbit despre poeții și lirica de detenție, dar și multe alte lucruri care merită și trebuie cunoscute.

În a doua zi a simpozionului, deja la diferite secțiuni a continuat expunerea unor comunicări despre evenimente și oameni ce vor rămâne în istoria neamului nostru. Personal am avut comunicarea intitulată „In memoriam — profesor Ilie Popescu”. Am vorbit în cele 10 minute cât au fost acordate fiecărui participant despre viața, destinul, munca depusă de către savantul nostru, pe care îl vom comemora chiar pe la mijlocul lunii Brumărel. Or, reamintesc cititorilor că anul acesta ar fi împlinit vârsta de 85 de ani, iar la 13 octombrie anul curent, se va împlini un an de la trecerea sa în neființă. Le-am arătat celor prezenți și ultima sa carte apărută deja după plecarea regretatului nostru profesor pe drumul neîntoarcerii, „Biobibliografie”. Mulți dintre cei prezenți îl țin minte și l-au pomenit cu o vorbă bună. Am păstrat chiar și un moment de reculegere la propunerea unui domn din România. Voi menționa aici, că anume Ilie Popescu, cu circa 7 sau 8 ani în urmă ne-a invitat pe noi, consătenele sale, dar și activiste în Societatea regională „Golgota”, la acest simpozion. Pe parcursul anilor aici au mai fost prezenți și au susținut discursuri și alți lideri ai societăților noastre românești, Petru Grior, Vasile Bâcu și alții.

Toate aceste expuneri ale participanților, deja mai detaliate vor fi tipărite în următorul volum al „Memoriei” pe anul 2024, care va vedea lumina tiparului deja în anul 2025.

În ultima zi a simpozionului am avut parte de o excursie de documentare tematică la Muzeul Municipal din Câmpulung Muscel și la Mausoleul Mateiaș. Am mai vizitat și mănăstirea Negru Vodă. Ploaia care începuse între timp nu ne-a încurcat să vizităm aceste locuri istorice și de o frumusețe deosebită.

Sincere mulțumiri organizatorilor, în mod deosebit neostenitului domn profesor, dr. ing. Ilie Popa pentru tot efortul depus și munca enormă pe care o desfășoară pentru organizarea acestor simpozioane, dar și pregătirea și tipărirea volumelor „Memoria” care ajung la cele mai prestigioase biblioteci și instituții culturale din toate colțurile lumii.

Personal țin să aduc sincere mulțumiri domnilor Horațiu Măndășescu, membru al Fundației  „Memoria” de mulți ani, Laurențiu Dragomir, președintele APP Protecția Patrimoniului, ambii bucureșteni cu suflet mare care ne-au ajutat să ne descurcăm atât în capitala țării, dar și în lungul drum, parcurs  de la Pătrăuții de Jos până la Pitești.

Eleonora SCHIPOR

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий