„Smericika” – o frumoasă legendă

ВІА ”Смерічка” солісти Назарій Яремчук, Марія Ісак, Василь Зінкевич. За клавішами - керівник Левко Дутківський. 1971 рік.

ВІА ”Смерічка” солісти Назарій Яремчук, Марія Ісак, Василь Зінкевич. За клавішами - керівник Левко Дутківський. 1971 рік.În noul an 2016, din iniţiativa Direcţiei Cernăuţi a Întreprinderii de Stat „Ukr­poşta” (director Iaroslav Ţiupak) şi Orga­nizaţia Cernăuţi a Uniunii Fila­teliştilor din Ucraina (preşedinte Ruslan Grabştein) „Ukrpoşta” va lansa un plic poştal consacrat jubileului de 50 de ani de la crearea Ansamblului vocal-instrumental „Smericika”. „Acesta va fi un eve­­niment destul de important nu numai pentru Bucovina, a declarat directorul-adjunct al Direcţiei Cernăuţi a Întreprinderii de Stat „Ukrpoşta”, Vasyl Dubo­vinski. Până în prezent acest colectiv, care a făcut o adevărată revoluţie în cântecul ucrainean, n-a fost învrednicit nici de un semn poştal, în afară de o marcă cu prilejul aniversării a 45-a a fondării lui”.
Ansamblul vocal-instrumental „Smeri­cika” a fost creat în septembrie 1966, la Vij­niţa de către Levko Dutkovski, absolvent al Colegiului muzical-pedagogic din Muka­ce­vo. El a preferat noul stil muzical „big-bit”, care a îmbinat armonia muzicii pop-rock şi elemente ale jazz-ului cu folclorul huţul şi bucovinean, creându-şi stilul propriu de inter­pretare. Primul solist al grupului a fost Oleksii Goncearuk. Către revelionul din 1966 Levko Dutkovski a scris primul său cântec – „Cad fulgii”, care a şi determinat soarta de mai departe a grupului. Ideea de a numi Ansamblul „Smericika” i-a apărut compozitorului în acea noapte de Anul Nou, admirând bradul împodobit din sală. Levko Dutkovski scrie cântece noi, iar în ansamblu vin alţi solişti. La finele anului 1968 solist devine Vasyl Zinkevyci, iar în noiembrie 1969 – Nazari Iarem­ciuk, Dutkovski creând un duet legendar.
În primăvara anului 1970 ansamblul învinge la Festivalul republican al artei amatoriceşti şi obţine medalia de aur. Următorul an, 1971, a fost deo­sebit în istoria Ansam­blului „Smericika” – el a participat la filmările filmului „Ruta roşie”, iar cântecul lui Volo­dymyr Ivasiuk „Ruta roşie” a devenit cel mai bun cântec în URSS. Peste un an, în finalul concursului „Cân­tecul-72” răsună piesa „Jocul apelor” în interpretarea Ansam­blului „Smericika”, iar la Concur­sul „Alo, căutăm talente”, an­sam­blul a devenit învingător cu cântecul lui Levko Dutkovski „Munteanca”.
De la 1 aprilie 1973 Ansam­blul „Sme­ricika” este invitat pe scena profesionistă împreună cu soliştii Nazari Iaremciuk şi Vasyl Zinkevyci. În anul 1975, la Firma „Me­lodia” este lansat primul disc-gigant al Ansamblului cernăuţean „Smericika”. În faţa colectivului sunt puse „condiţii noi de creaţie” care nu contribuiau la dezvoltarea măiestriei interpretative a muzicanţilor. Primul părăseşte „Smericika” Vasyl Zinkevyci. Com­po­nenţa ansamblului se schimbă permanent până în 1979, când conducerea Filarmonicii din Cernăuţi hotărăşte să-l reorganizeze. La insistenţa lui Nazari Iaremciuk la Filar­monică revine Levko Dut­kovski, care a şi reînnoit „Smericika”, care, apoi s-a bucurat de popularitate în întregul spaţiu unional. Cu toate acestea, lui Levko Dutkovski i s-au „creat” condiţii ca să plece şi din 1982 „Smericika” este condusă de Nazari Iaremciuk. În anul 1987 „Smericika” imprimă un alt disc-gigant, însă ansamblul se transformă treptat într-un grup care îl acompaniază de Nazari Iaremciuk. La 30 iunie 1995, după moartea lui Nazari Iarem­ciuk, legendara „Smeri­cikă” a încetat să mai existe.

Iuhim GUSAR

Добавить комментарий