În pofida asigurărilor date de guvernanţi cu privire la faptul că la noi corupţia este combătută în mod activ, rezultatele acestui proces lasă de dorit. Pe lângă dorinţa de integrare europeană mai e nevoie şi de multă muncă. UE are cerinţe foarte stricte în acest sens, însă noi continuăm să fim codaşi la acest capitol. Dincolo de declaraţii zgomotoase corupţia în Ucraina se simte ca la ea acasă.
Recent, Grupul sociologic „Rating” din Kiev a publicat rezultatele unui sondaj de opinie privind combaterea corupţiei. Dacă dăm crezare rezultatelor studiului, Cernăuţiul, comparativ cu alte oraşe din ţară, este cel mai puţin corupt. Doar 32 la sută din respondenţi cred că corupţia ar fi o problemă semnificativă. 36 la sută din intervievaţi consideră ”nepotismul” una din problemele grave ale societăţii. 30 la sută susţin că acordarea de servicii necalitative este cea mai gravă problemă, 29 la sută spun că neprofesionalismul funcţionarilor publici, iar 27 la sută dintre respondenţi cred că anume distribuirea neraţională a resurselor publice stă la baza tuturor nevoilor. În comparaţie cu rezultatele înregistrate în alte oraşe, la Cernăuţi, chipurile, corupţia nu este fenomen de amploare. Bine ar fi să fie aşa. Oricum, rezultatele sondajului sunt cusute cu aţă albă şi avem bănuiala că sunt realizate la comandă în ajunul alegerilor locale din toamna acestui an.
Toată lumea ştie că corupţia este una din principalele probleme care atentează chiar şi la siguranţa naţională a statului. Că suntem corupţi nu mai miră pe nimeni, atât timp cât ţara noastră e în fruntea topurilor „negre”, iar cifrele oficiale arată că ucrainenii dau anual şpagă în valoare de miliarde de grivne. Mai grav e că flagelul a prins rădăcini adânci în structurile statului. Cum spunea un laureat al Premiului Nobel în Economie, dacă am elimina statul, problema corupţiei ar fi rezolvată. Oricum, o societate civilizată nu poate funcţiona fără un stat. Dar statul degeaba e catastrofal atunci când e vorba de prevenirea şi combaterea corupţiei.