Provenită dintr-o familie de oameni simpli din Stălineştii Noua Suliţei, Viorica Roşca a dorit să devină soră medicală. Visul a adus-o la Colegiul de medicină din Bălţi, unde a obţinut studiile necesare şi cu diploma de tânăr specialist a fost angajată la Spitalul clinic regional. De atunci au trecut 36 de ani. Doamna Viorica a lucrat ca soră medicală în cele mai complicate sectoare: urologia, chirurgia. Şi, iată, de 20 de ani îndeplineşte funcţia de adjunct al medicului-şef al Spitalului clinic regional din Cernăuţi pentru activitatea surorilor medicale.
– Această idee a fost lansată de colectivul nostru, remarcă doamna Viorica Roşca. În anul 2008, la Spitalul clinic regional din Cernăuţi s-a desfăşurat primul congres al surorilor medicale din Ucraina. În cadrul discuţiilor s-a propus ca postul de soră medicală principală să fie reformat în postul de adjunct al medicului-şef pentru activitatea surorilor medicale.
Pentru o organizare mai bună a muncii surorilor medicale, am scris două cărţi: „Culegere de standarde şi reguli provizorii pentru surorile medicale şi personalul medical inferior” şi „Protocoale locale în activitatea surorilor medicale”. În medicină, ca şi în celelalte domenii de activitate, sunt anumite standarde, după care se poate aprecia calitatea fiecărui lucrător medical. Este o chestiune care va căpăta o importanţă deosebită când se va trece la medicina de asigurări.
Cărţile, despre care mi-a vorbit doamna Viorica Roşca, demonstrează nivelul înalt al pregătirii ei profesionale. Postul de răspundere n-a împiedicat-o, ci, dimpotrivă, a încurajat-o să absolve Universitatea de Medicină din Cernăuţi cu diplomă de magistru. Iar cu prilejul jubileului de 600 de ani al „micii Viene”, ei i s-a conferit titlul de Lucrător emerit al ocrotirii sănătăţii din Ucraina.
– La spitalul nostru lucrează surori medicale de înaltă calificare, afirmă doamna Viorica. Până în prezent au avut loc 9 concursuri pe ţară a surorilor medicale şi la 3 dintre ele au devenit învingătoare colegele noastre. Două dintre acestea sunt discipolele mele – Natalia Teleki şi Maria Teperciuk.
Adjunctul medicului-şef al Spitalului clinic regional, Viorica Roşca, este convinsă că surorile medicale pot demonstra o măiestrie şi mai mare, odată cu soluţionarea unor probleme extrem de importante:
– Prima chestiune este cea a salariului. O soră medicală primeşte un salariu mizer, cu 200 grivne mai mult decât o infirmieră. Din această cauză, unele surori medicale se concediază şi se angajează la clinici private sau pleacă peste hotare.
În al doilea rând, volumul de muncă al unei surori medicale este foarte mare. Dacă în ţările străine o soră medicală deserveşte 1-2 pacienţi, în Ucraina – 4-5 pacienţi, iar în secţiile de chirurgie – chiar 30-35.
Reforma medicală prevede reducerea locurilor pentru pacienţi la instituţiile sanitare din localităţile săteşti. Aceasta înseamnă şi reducerea de cadre, mai ales a surorilor medicale. Ele trebuie ajutate în ceea ce priveşte angajarea şi asistenţa socială. De aceasta se preocupă Asociaţia surorilor medicale din regiune, pe care am creat-o în 1998.
Despre rolul acestei Asociaţii, doamna Viorica Roşca va relata în cadrul conferinţei ştiinţifico-practice, care va avea loc zilele acestea la Iaremcea.
În imagini: preşedinta Asociaţiei surorilor medicale din regiune, Viorica Roşca, împreună cu colegele ei – Lidia Scripnic din Secureni, Galina Petrikina din Cernăuţi şi Ala Olentir din Noua Suliţă; în decursul unui pătrar de veac Svetlana Tofan lucrează soră medicală la Spitalul clinic regional din Cernăuţi.