Această clipă sosește pe neașteptate și, trăind-o, îți dai seama că ai chemat-o deseori în vis, într-un vis tainic, pe care nu l-ai împărtășit nimănui. Este ea, clipa majoră a destinului…
Pentru doamna Ana Toderișin, profesoară de sport la Gimnaziul nr. 6 „Alexandru cel Bun” (pe atunci Școala medie nr. 29), ea a sosit în toiul pregătirilor către jubileul de 600 de ani al orașului Cernăuți. Potrivit scenariului, o doamnă a succesului trebuia să reprezinte comunitatea românească și această misiune i s-a propus doamnei Anei Toderișin. „Eu – doamnă a succesului? – s-a mirat Ana. În primul rând, nu am succese. Sunt doar o simplă profesoară de sport”. Dar succesul a venit în timpul evoluării. Dna Ana Toderișin a fost primită în Clubul doamnelor de succes și în colectivul Teatrului tradițiilor populare „Cernivceanka”. „Acum îmi dau seama că îmi lipsea acest colectiv, împreună cu care trăiesc, într-adevăr, clipe majore ale vieții”, afirmă doamna Ana.
„DEVENIND STUDENTĂ, M-AM ÎNSCRIS ÎN GRUPA DE DANS”
Ana s-a născut și a crescut în satul Dinăuți, raionul Noua Suliță, în familia lui Ion și Maria Badiu. Mama ei era învățătoare la clasele primare la școala din sat. Ana, după absolvirea școlii, a fost înmatriculată la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău, ca apoi să revină la Dinăuți pentru a-i învăța pe copiii satului și a continua tradiția familiei. „Aveam convingerea că trebuie să-mi găsesc rostul vieții anume la baștină. Aici m-am întors cu diploma de specialist și am început să lucrez în școala nouă. Și ursitul meu e tot din Dinăuți, mama mea i-a fost prima învățătoare, povestește doamna Ana. E în firea mea să tind spre ceva mai mult, nu mă împac cu ceea ce este. Devenind deja studentă la Chișinău, primul lucru pe care l-am făcut pentru mine a fost acela că m-am înscris în grupa de dans. Am căutat să recuperez ceea ce nu am avut la Dinăuți, în anii de școală”.
Fiind studentă în anul patru, Ana a acceptat propunerea de a se încadra în munca pedagogică la o școală din Chișinău, ținând lecții în clasa a doua. La sfârșit de an școlar părinții elevilor au rugat-o să rămână, însă tânăra specialistă a hotărât altfel. „Am avut și alte ocazii de a mă angaja la Chișinău, dar a învins dorul de acasă. Și când îmi părea că ne-am stabilit la Dinăuți definitiv, a apărut ocazia de a trece la Cernăuți. Era loc vacant de învățătoare la clasele primare la Școala nr. 29 și am acceptat. Apoi m-am recalificat și am devenit profesoară de sport. Consider că este o disciplină importantă, doar îi pregătim pe elevi pentru o viață activă”, afirmă doamna Ana.
„FAMILIA MEA, CETATEA MEA”
Soții Ana și Boris Toderișin educă doi copii: fiica Anastasia și fiul Vladislav, ambii sunt studenți la Universitatea din Suceava. „Părinții trebuie să fie pentru copii un exemplu, aceasta este cea mai convingătoare metodă pedagogică, este convinsă doamna Ana. Părinții mei de mici au fost lipsiți de mângâierea mamei, dar creându-și familie, au adus și au menținut în casa lor ceea de ce nu au avut parte în copilăria lor. Prin aceasta ne-au învățat, pe mine și pe sora, să cunoaștem prețul familiei. „Noi ne-am străduit să vă dăm pe o cale bună a vieții, dar mai departe totul depinde de voi”, ne spuneau ei.
Ne-am dorit și ne dorim ca în familia noastră să fie la fel. Iubirea și stima reciprocă înseamnă totul. Ele cimentează familia, nu în zadar se spune că „familia mea este cetatea mea”. Femeia este cea care păstrează focul în vatră, adică menține familia. Aceasta cere enorme eforturi, dar o mică atenție, un cuvânt bun spus în momentul potrivit îi dă aripi. Împreună cu soțul Boris căutăm să ne trăim viața în așa fel ca fiul și fiica să spună cu mândrie: „Acesta este tatăl meu, aceasta este mama mea”.
Nu demult fiica ne-a zis: „Faceți tot posibilul să ne atrageți acasă”, la care noi i-am răspuns: „Aici este locul unde puteți veni cu toate bucuriile și durerile vieții. Le vom primi și împreună ne vom gândi cum să procedăm mai departe”. Copiii își croiesc singur destinul, iar noi, părinții, le garantăm sprijinul. Iată, fiul Vladislav a dorit să învețe la Suceava. Eu am avut o altă propunere, dar l-am lăsat să procedeze așa cum şi-a dorit”.
„O DOAMNĂ A SUCCESULUI ESTE, ÎN PRIMUL RÂND, O MAMĂ GRIJULIE ȘI O SOȚIE EXEMPLARĂ”
Concursul orășenesc „Doamna succesului” a fost inițiat cu șaisprezece ani în urmă. În această perioadă de timp s-au adunat circa 160 de doamne care și-au încercat norocul în cadrul concursului. „Dar, iată, în componența Teatrului tradițiilor populare „Cernivceanka” suntem numai 25 de „doamne ale succesului”. Deci, e nevoie de talent artistic. Grupa noastră a fost observată de organizatorii vestitelor „Întâlniri bucovinene” și am primit invitația de a participa la ele, explică doamna Ana Toderișin. Astfel am evoluat în Polonia, Ungaria, România, adică în țările unde se desfășoară acest Festival internațional al bucovinenilor de pretutindeni. Participăm și la concertele de binefacere, organizate de Fondul „Dăruiește-i copilului viață”. Cu noi se mândresc copiii și soții noștri, care deseori pleacă împreună cu noi la evoluări. Or, o doamnă a succesului este, în primul rând, o mamă grijulie și o soție exemplară. Activitatea artistică este ceea ce-mi lipsea mult timp și care în prezent îmi completează activitatea pedagogică, mi-a armonizat viața în familie”.
Doamna Ana Toderișin a rostit aceste cuvinte sincer, din suflet.