SPERANȚE DE CRĂCIUN

6 01 B 8

La Cupca, precum și în alte localități din regiunea Cernăuți, Crăciunul este sărbătorit pe stil vechi, adică la 7 ianuarie. Însă aceasta nu schimbă farmecul unuia dintre cele mai luminoase praznice creștine de peste an.

Ce bine ar fi fost ca copiii și adolescenții de peste tot să-și spună sincer și simplu, copilărește, dorințele de Crăciun, să-i scrie lui Moș Crăciun scrisori cu dorințe absolut copilărești, frumoase. De exemplu, că vor jucării și bomboane, cei mai mici, specificând uneori că e vorba de o păpușă, sau un trenuleț… Iar cei mai măricei dorindu-și o excursie la un patinoar sau un telefon mobil de performanță…

Cam Toți copii români din Nordul Bucovinei, ca de altfel și semenii lor din întreaga Ucraină, își doresc acum să se termine războiul acesta, care durează deja de peste 1000 de zile, să revină pacea pe mult pătimitul nostru pământ, să se întoarcă părinții, mai ales tații acasă, să fie familia toată împreună, să fie soare, să fie liniște, să fie bine…

Citiți doar câteva din speranțele de Crăciun ale unor elevi de la Liceul din Cupca.

Eleonora SCHIPOR,

conducătoarea cenaclului literar „Lămâița” de la Liceul din Cupca

6 01 B 9 b

Moș Crăciun, vino la noi!

Chiar de-ar și vânt și ploi,

Moș Crăciun, vino la noi,

La cei mari și la cei mici

Vino, Moșule, pe-aici!

 

Noi cu drag te așteptăm,

De tine ne bucurăm.

Că ești Moșul nostru bun.

Iar tu vii la noi acum.

 

Nu vrem daruri de la tine

Vrem doar să ne fie bine,

S-avem pace, sănătate,

Bucurii și spor la carte.

 

Ne rugăm la Domnul sfânt

Pentru pace pe Pământ.

Pentru pace-n lumea-ntreagă

Pentru pace-n țara dragă.

 

Vino, Moșule, degrabă

Cu a ta plină desagă,

De noi speranțe și bucurii

Pe la dragii tăi copii.

Marinela ȚUGUI,

elevă în clasa a 9-a la liceul din Cupca, membră a cenaclului literar „Lămâița”

6 01 B 9 a

Noi sperăm la zile senine

Suntem doi frățiori – Ana-Maria și Ionel. Nu suntem gemeni, dar mămica noastră a dorit să învățăm în aceeași clasă. Așa că ne-am „așteptat” unul pe altul și am mers împreună la școală. Acum suntem în clasa a 7-ea la Liceul din Cupca.

Ne place școala noastră, mai bine zis liceul românesc din acest sat de pe malul Siretului Mic, de la poale de Carpați. Ne străduim să învățăm bine, ne plac activitățile școlare, participăm la toate măsurile ce se organizează în liceul nostru, ne străduim să o bucurăm pe mămica noastră, care este și secretară la acest liceu, dar și pe tăticul nostru, care acum este departe de casă. Muncește tocmai în Franța.

Ne rugăm ziua și noaptea ca să se termine războiul acesta nedrept, și să fim iar cum am fost cândva. O familie unită. Toți împreună. Ne rugăm ca acest Crăciun să ne aducă pacea multdorită. Ce scumpă e pacea! Cât e de bine când oamenii se înțeleg între ei. Oare de ce unii oameni mari vor război? De ce nu ar vrea să fie bine, să ne fie bine la toți. Avem acum o singură dorință, nu vrem cadouri, de Crăciun, nu vrem nimic altceva, decât pace pe pământ și copilărie fericită.

Doamne, auzi de acolo de Sus, rugămintea noastră. Toți colegii noștri de clasă și de liceu, toți prietenii și cunoscuții din alte licee, din întreaga Ucraină vor  acest lucru.

Ana-Maria BICER, Ionel BICER,

elevi în clasa a 7-ea la Liceul din Cupca, membri ai cenaclului literar „Lămâița”

O speranță noi avem

În noaptea sfântă de Crăciun,

La pruncuțul drag și bun,

Ne rugăm noi cu  speranță

Pentru toată viața noastră.

 

Micuțule Iisus, te rugăm fierbinte,

Ascultă a noastre cuvinte,

Nu ne lăsa pe noi

În necaz și în nevoi.

 

Tu, Pruncuț, drag și Sfânt

Dă-ne pace pe Pământ.

Și credință, și speranță,

Iubire și drag de viață.

Cristina OPAEȚ,

elevă în clasa a 9-a la Liceul din Cupca, membră a cenaclului literar „Lămâița”

Să fie pace-n lume, pace pe pământ!

În cântecele mele, interpretate în limba română sau ucraineană, mă refer la pace. Îmi place să cânt, să scriu uneori câte ceva, să particip la festivaluri și concursuri. Iubesc viața, îmi iubesc părinții, fratele. Iubesc satul meu natal, Bucovina noastră dragă.

Am o mare speranță de Crăciun. Am cea mai mare și mai arzătoare rugăminte. Repet aceste cuvinte în toate rugăciunile mele. Aș vrea să se termine războiul. Să revină tăticul și cu fratele meu mai mare Ionuț acasă. Să fim toți împreună. Ce frumoase erau sărbătorile de iarnă, în frageda mea copilărie, când eram cu toți acasă. Ce colinde și urături aveam pe atunci. Le avem și acum, dar sunt oarecum triste parcă, nici nu răsună așa frumos ca atunci, sunt parcă mai altfel.

Zilele trecute am participat la concursul „Steluța bucovineană”. Am devenit diplomată a acestui concurs. Cântecul meu, la secțiunea „vocal” a fost despre pace.  Am și un  program de colinde și cântece de sărbători la liceul nostru. Sunt frumoasele și mereu așteptatele sărbători de iarnă. Colindele noastre sunt ca o rază de lumină pentru noi în aceste vremuri grele. Fie chiar și pentru puțin timp, dar ne fac să uităm de acest război, să ne închipuim că e totul bine, că e viața și lumea frumoasă. Ce bine ar fi să fie așa!

Nicoleta BOJESCU,

elevă în clasa a 10-ea la Liceul din Cupca, membră a cenaclului literar „Lămâița”

Visăm la pace

Mie îmi place să desenez. Îmi place să pictez, iar uneori mai scriu și versuri sau mici compuneri.

Știți ce desenez cel mai des în desenele mele: soare, cer senin, flori, câmpuri roditoare, liceul nostru, viață liniștită. Vreau ca eu și colegii mei să avem parte de toate acestea.

Nu demult am participat la concursul numit „Biserica din satul natal”. Ce frumos este să desenezi ce dorești, să poți visa liniștit, să poți crea în voie. Anul trecut am participat la concursul de desene dedicate Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Am obținut și un premiu.

Deja de două ori am fost cu alți colegi de ai mei la tabere de odihnă în România, în timpul vacanței de vară. Ce bine ne-am simțit. Am făcut cunoștință cu semeni de ai noștri din diferite locuri.

Ne simțim bine oriunde. Numai de ar fi pace, numai de n-ar fi război.

Ce aștept de la Sfântul Crăciun? Pace și liniște, să-mi văd părinții acasă. Să-mi văd colegii zâmbind. Să ne bucurăm de viață. Cât e de frumoasă viața când este pace pe pământ.

Moș Crăciun! Moșul nostru drag din fragedă copilărie. Chiar de suntem deja mai mari, noi credem în tine. Fie și în închipuirea noastră. De acolo din Țara Zăpezilor, din împărăția ta plină de cadouri și dorințe împlinite, îndeplinește-ne marea noastră dorință, a tuturor, adu pacea și copilăria fericită. Fă să fim toți fericiți!  E marea noastră speranță de Crăciun!

 Victoria TODIRESCU,

 elevă în clasa a 9-a la liceul din Cupca, membră a cenaclului literar „Lămâița”

6 01 B 9

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий