Spicul de aur simbolizează iscusinţa agricultorului, care creşte pâinea cea de toate zilele, pâinea ţării, pâinea bunăstării. Dacă vom urmări istoria agriculturii, vom observa neapărat un lucru semnificativ: atât agricultorul simplu, cel de la coarnele plugului, cum i se spune în popor, cât şi academicianul, cel care creează soiuri noi şi productive, se simt în lanul de grâu ca în faţa unui altar…
„Pâinea noastră cea de toate zilele…”
Un clasic spunea: fiecare om, care este în stare să crească două spice în locul unde cândva creştea numai unul, merită cea mai mare recunoştinţă a omenirii. Or, pentru ţara sa el face cât toţi politicienii luaţi împreună.
Legenda agriculturii bucovinene, Ştefan al lui Sava Gligor, e plugar de viţă veche din Vancicăuţii Noua Suliţei. În perioada sovietică a fost ales chiar deputat al Sovietului Suprem al fostei URSS. A vizitat multe ţări şi cunoaşte nu din auzite cum muncesc fermierii occidentali. A condus unul dintre colhozurile prospere din raion – cel din Marşinţi şi Stroieşti. Când în Ucraina independentă au început reformele nechibzuite în agricultură, domnul Ştefan Gligor a făcut tot posibilul să salveze ceea ce a durat în decursul a zeci de ani. Gospodăria agricolă de la Stroieşti s-a păstrat. Sunt lucrate toate terenurile arabile, aşa cum cer tehnologiile, există sectorul zootehnic, pe an ce trece ocupă un masiv tot mai mare livezile tinere. Întreprinderea agrară privată de arendă din Stroieşti se numeşte „Spicul de aur”. O gospodărie cu astfel de denumire trebuie să fie model în regiune şi în ţară. În această idee a lui Ştefan Gligor au crezut şi urmaşii săi – feciorul Ghenadie, agronom în gospodărie, şi nepotul Artiom, directorul-adjunct, sau mâna dreaptă a bunelului.
„Pâinea noastră întru fiinţă…”
Gospodăria „Spicul de aur” nu numai că ia în arendă cotele de pământ ale locuitorilor din Stroieşti şi Vancicăuţi. Ştefan Gligor are grijă ca seminţele înţelepciunii, credinţei să nimerească în solul fertil al sufletului omenesc. Ajută grădiniţele de copii, şcolile, sfera socială. Au fost amenajate stadioanele şi terenurile sportive cu gazon artificial. Gospodăria „Spicul de aur” finanţează două echipe de fotbal – din Stroieşti şi Vancicăuţi.
Tot pe banii gospodăriei au fost reparate bisericile din localităţile respective. Iar toamna aceasta Biserica din Vancicăuţi după reconstrucţie a fost sfinţită, iar la acel serviciu divin dl Ştefan Gligor a dăruit Icoana Sfântului Ştefan cel Mare.
Creatorul unei minunate dinastii de agricultori cunoaşte rostul spicelor de aur ale sufletului. Din ele se obţine pâinea noastră întru fiinţă…
În imagine: cel mai tânăr reprezentant al dinastiei de agricultori Gligor – Artiom, în lanul de grâu ce dă în pârg.
Vasile CARLAȘCIUC