Stare de urgenţă în Donbas

1422265262_svoboda (1)

1422265262_svoboda (1)Alertă maximă pe întreg teritoriul ţării

Guvernul de la Kiev a anunțat, luni, instituirea stării de urgență în regiunile separatiste Donețk și Lugansk, ca urmare a frontului comun creat de insurgenții pro-ruși. De asemenea, a fost instituită starea de alertă maximă pe întreg teritoriul Ucrainei. Premierul Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a declarat că va conduce o comisie statală de aplicare a stării de urgență care va monitoriza direct situația în zonele de conflict. Obiectivul acestei decizii este de a asigura ”coordonarea activităților tuturor organelor puterii pentru a garanta securitatea cetățenilor”.
Organizaţia regională a partidului „Svoboda” a organizat zilele trecute un miting în faţa sediului Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, solicitând punerea în aplicare a legii marţiale în Ucraina. La miting s-au adunat doar câţiva cernăuţeni, jurnalişti şi activişti de partid. Preşedintele filialei regionale a uniunii naţionale Svoboda, Vitali Melniciuk, consideră că aplicarea legii marţiale reprezintă la etapa actuală o necesitate stringentă. De asemenea şi preşedintele organizaţiei studenţeşti „Svoboda”, Andrii Iliuk, spune că legea marţială este necesară pentru că în timpul aplicării ei ţara îşi va orienta toate eforturile pentru asigurarea necesităţilor frontului din Est, astfel că numărul victimelor războiului va fi cu mult mai mic.
Aplicarea legii marţiale presupune interzicerea organizării de mitinguri şi pichete ale cetăţenilor, menţionează şi reputatul politolog cernăuţean, Igor Burkut.
„Printre reprezentanţii conducerii Ucrainei sunt mulţi susţinători ai aplicării legii marţiale. În fond, aplicarea acestei legi pe întreg teritoriul ţării ar limita semnificativ drepturile cetăţenilor, libertatea de exprimare, dreptul de a se întruni la demonstraţii şi alte adunări publice. De asemenea, va fi suspendat INTERNET-ul. Constituţia permite aplicarea acestor măsuri în regiuni aparte, cum ar fi Lugansk şi Doneţk. Oponenţii legii marţiale susţin că economia Ucrainei se află în stare gravă şi statul funcţionează în efectiv pe banii împrumutaţi din afară. Introducerea legii marţiale ar dăuna grav Ucrainei, care nu ar mai avea acces la fondurile FMI şi altor organizaţii financiare. Aplicarea legii marţiale ar fi la îndemâna lui Putin, care în această situaţie imediat ar spune că Ucraina declară război Rusiei, care la rândul ei trebuie să se apere” , a menţionat Igor Burkut.
Ideea reprezentanţilor partidului Svoboda a fost criticată şi de către comisarul militar regional, Vitali Ciurai.
„În cazul impunerii legii marţiale aceştia ar fi fost imediat arestaţi, pentru că astfel de întruniri şi mitinguri sunt interzise în astfel de condiţii. Îi întreb pe activiştii de la Svoboda, dacă sunt pregătiţi pentru aceste restricţii? Sunt pregătiţi să lucreze câte 10-11 ore pe zi? Legea marţială ar stopa orice sprijin din străinătate. Și dacă cineva crede că legea marțială înseamnă război, se înşeală. În primul rând, aceasta loveşte dur economia. În faţa întreprinderilor vor fi puse sarcini concrete, pentru că nu vom primi de nicăieri sprijin financiar, economic sau militar”, a explicat Vitali Ciurai.

Ce presupune legea marțială
Legea marțială este un sistem legal care este folosit (de obicei, după un anunț oficial) atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. De obicei, legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces, și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală. La început legea marțială era impusă în timpul războaielor sau în teritoriile ocupate, pentru a permite guvernului să controleze mai ușor populația. Astăzi este folosită de guvernele autoritare, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, după lovitura de stat din Tailanda (2006), atunci când apare amenințarea unor proteste antiguvernamentale (China 1989), și așa mai departe. Legea marțială poate fi declarată și în cazul unor dezastre naturale, deși unele țări folosesc o construcție legală separată, starea de urgență. În multe țări legea marțială prevede anumite reguli specifice, cum ar fi interzicerea circulației după anumite ore (seara). De cele mai multe ori, puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare, numite curți marțiale. De asemenea, autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a anumitor indivizi fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească.

 

Добавить комментарий