Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că astăzi pe planetă trăiesc 7,2 miliarde de persoane, urmând ca populaţia globală să crească la 8,1 miliarde până în anul 2025. Cea mai mare parte a creşterii urmând să aibă loc în ţările în curs de dezvoltare, mai ales în Africa. Specialiştii ONU estimează că în anul 2050 pe Terra vor trăi 9,6 miliarde de oameni. În 2100 se estimează că vor trăi pe planetă aproape 11 miliarde de oameni. Populaţia Indiei urmează să o depăşească ca număr pe cea a Chinei în jurul anului 2028, atunci când ambele ţări vor avea aproximativ 1,45 miliarde de locuitori. Experţii ONU afirmă că populaţia Nigeriei o va depăşi pe cea a Statelor Unite ale Americii până la jumătatea acestui secol, atunci când se estimează că în SUA vor trăi 400,8 milioane de persoane, faţă de 440,3 milioane de persoane în Nigeria. Mai multe ţări vor înregistra o scădere a populaţiei mai mare de 15% până în 2050, inclusiv Ucraina, Bielarus, Bulgaria, Croaţia, Cuba, Georgia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia şi Serbia.
Ucraina se numără printre ţările care înregistrează o scădere dramatică a populaţiei. La data de 1 ianuarie 2015 populaţia Ucrainei constitua 42.928,9 mii de locuitori. Aceasta cu excepţia teritoriului Crimeii şi a oraşului Sevastopol. În 2014 populaţia ţării s-a redus cu 144,1 mii de persoane. Populaţia urbană este de 69,1 la sută, iar cea din mediul rural – 30,9 la sută. Anual în ţara noastră mor circa 700 mii de persoane. Potrivit datelor Institutului de cercetări demografice, populaţia Ucrainei s-a redus în ultimii 20 de ani cu 6,5 milioane de oameni.
La data de 1 februarie 2015 populaţia regiunii Cernăuţi constituia 909,7 mii de persoane, dintre care 390,2 mii locuiesc în mediul urban şi 519,5 mii în cel rural. Populaţia oraşului Cernăuţi constituie actualmente circa 264 mii de persoane.
Cancerul şi bolile cardiovasculare sunt principalele cauze ale mortalităţii în Ucraina. La acestea se adaugă mâncarea nesănătoasă, alcoolul, ţigările şi drogurile. Până în 2050 Ucraina poate pierde un sfert din populaţie, se arată într-un raport al World Population Prospects. Ucraina este unul dintre statele care va pierde, în 35 de ani, cei mai mulţi locuitori şi va ajunge la 33 de milioane, conform datelor ONU.
În timp ce ucrainenii se prăpădesc cu duiumul, populaţia Europei îmbătrâneşte în mod alarmant. Rata natalităţii pe continentul european este în continuă scădere, comparativ cu alte zone ale lumii, potrivit unei hărţi interactive realizate pe baza datelor furnizate de Banca Mondială. În Europa de Est, Europa Centrală şi Ţările Baltice, rata natalităţii este de 12,6 la 1.000 de persoane, în timp ce în zona africană subsahariană, rata natalităţii este de 38 la 1.000 de locuitori. Cu toate că, potrivit ultimului recensământ, populaţia globală a crescut cu 1,2 %, ţările din vest se confruntă cu scăderea populaţiei. Principalele cauze ale scăderii populaţiei sunt de natură economică: criza economică şi rata crescută a şomajului.
Experţii în domeniu susţin că nici măcar un al treilea război mondial sau o pandemie letală nu ar putea opri creşterea rapidă a populaţiei lumii. Cercetătorii precizează că, pe lângă măsurile menite să reducă fertilitatea în anumite părţi ale lumii, unde populaţia creşte mai repede decât oriunde, este nevoie şi de măsuri care să scadă consumul de resurse naturale. Problema creşterii populaţiei este una dintre cele mai grave, deoarece pune în pericol sistemul de susţinere a Pământului.
Demografia, o bombă cu ceas
Ucraina se numără printre statele cu cel mai mare risc demografic din lume, iar consecinţele unei asemenea crize pot fi de 10 ori mai grave decât cele ale actualei crize financiare. Autorităţile noastre nu se prea pot lăuda cu programe pentru creşterea natalităţii. Politicile sociale incoerente şi lipsite de viziune au accelerat mult descreşterea natalităţii după anul 1990. Statisticile arată că numărul cuplurilor care fac al doilea copil este din ce în ce mai mic, de la an la an. Specialiştii în domeniu spun că fără doi (sau mai mulţi) copii la un cuplu o populaţie nu îşi poate asigura simpla înlocuire a generaţiilor.
Românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic (după ucraineni şi ruşi), numărând 409,608 persoane, sau 0.85% (dintre care moldoveni s-au declarat 258,619 sau 0,53%, iar români 150,989 sau 0,32%) din populaţia Ucrainei, potrivit recensământului populaţiei din 2001. Teritorial românii locuiesc în regiunile Cernăuţi (44,38%), Odesa (30,22%) şi Transcarpatia (7,85%), Mykolaiv (3,21%) şi Kirovograd (2,02%), în restul ţării (12,32%).