Oamenii de știință sunt de acord că soarele va muri în aproximativ cinci miliarde de ani, dar nu erau siguri ce s-ar întâmpla în continuare, scrie realitatea.ro.
O echipă internaţională de astronomi prezic că soarele se va transforma într-un inel masiv de lumină, de gaz interstelar și praf, cunoscut ca o nebuloasă planetară.
Mai exact, o nebuloasă planetară reprezintă un obiect astronomic care constă într-o membrană din gaz și plasmă, formată de anumite tipuri de stele aflate la sfârșitul vieții.
O nebula planetară marchează sfârșitul a 90% din toate viețile active ale stelelor și urmărește trecerea stelei de la un gigant roșu la un pitic alb.
Însă. de ani de zile, oamenii de știință nu erau siguri dacă soarele din galaxia noastră ar urma să aibă aceeași soartă. Astfel, s-a crezut că are o masă prea mică pentru a crea o nebuloasă planetară vizibilă.
Pentru a afla acest lucru, echipa de cercetători a dezvoltat un nou model stelar, care prezice ciclul de viață al stelelor. Modelul a fost folosit pentru a prezice luminozitatea unor stele de diferite mase și vârste diferite.
Modelul rezolvă, de asemenea, o altă problemă care a speriat astronomii timp de un sfert de secol.
În urmă cu aproximativ 25 de ani, astronomii au descoperit că dacă privești nebuloasele planetare dintr-o altă galaxie, cele mai strălucioare au întotdeauna aceeași luminozitate. Aşadar, s-a constatat că a este posibil să aflăm cât de departe este o galaxie doar de la apariția nebuloaselor sale mai strălucitoare.
„Avem un rezultat frumos. Nu numai că avem acum o modalitate de a măsura prezența unor stele de vârste de câteva miliarde de ani în galaxii îndepărtate. Acesta lucru era extrem de dificil de măsurat. Şi în plus, am aflat ce se va întâmpla când soarele va muri», a explicat unul dintre profesorii implicaţi în cercetare.
Cercetarea este publicată în revista Nature Astronomy.