SUA au chemat Federaţia Rusă să-şi asume răspunderea pentru încheierea războiului în Donbas

5 09 2021 LC INFO 3

Duminică, 5 septembrie, s-au împlinit şapte ani de la semnarea primului protocol de la Minsk. Scopul acordului a fost îngheţarea acţiunilor active de luptă în estul Ucrainei. Ambasada SUA în Ucraina s-a adresat către Rusia şi i-a amintit agresorului despre necesitatea îndeplinirii propriilor angajamente. „Cu prilejul împlinirii a şapte ani de la semnarea protocolului de la Minsk  chemăm Rusia să-şi îndeplinească pe deplin angajamentele, să-şi retragă trupele din Ucraina şi să-i întoarcă controlul deplin asupra frontierelor sale recunoscute pe arena internaţională”, au menţionat diplomaţii. În afară de aceasta, Statele Unite au indicat clar cine sunt participanţii la război, lovind în teza-cheie a propagandei ruse despre, chipurile,  „conflictul civil din Donbas”. „Rusia trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru încheierea conflictului, început de ea în estul Ucrainei”, se specifică în comunicat.

Protocolul de la Minsk, cunoscut şi ca „Minsk-1”, a fost semnat la 5 septembrie 2014 în capitala Belarusului. Acordul a permis să fie îngheţată faza activă a acţiunilor de luptă. Semnarea acordului „Minsk-1” a fost precedată de luptele crâncene în Donbas şi de tragedia de la Ilovaisk. Pe el şi-au pus semnăturile: ambasadorul Heidi Tagliavini (din partea OSCE), cel de-al doilea preşedinte al Ucrainei, Leonid Kucima (din partea Ucrainei), ambasadorul Federaţiei Ruse în Ucraina, Mihail Zubkov (din partea Rusiei), reprezentanţii grupărilor teroriste controlate de Moscova „republicile populare  Lugansk şi Doneţk”, Oleksandr Zaharcenko şi Igor Plotniţki. În prezent Rusia preferă să nu-şi aducă aminte de semnătura lui Zubkov de pe document, declarând că nu este participant la conflict, ci observator dintr-o parte.

Vă amintim, în declaraţia comună a preşedinţilor Ucrainei şi SUA, Volodymyr Zelenski şi Joe Biden, în rezultatul negocierilor de la 1 septembrie, nu s-a amintit niciodată de acordurile de la Minsk. Pentru Ucraina acesta este un semnal bun, care înseamnă că Kievul nu va fi impus să îndeplinească acordurile, semnate sub presiunea Federaţiei Ruse, scrie „Dzerkalo tyjnia”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий