Orașul Noua Suliță sărbătoreşte astăzi 565 de ani de la prima atestare documentară.
Cine s-a gândit, bine s-a gândit, căci de mai mulți ani „Ziua orașului” este marcată odată cu praznicul ortodox Sfântul Gheorghe Purtătorul de Biruință – hramul bisericii principale din localitate.
La Noua Suliță, la orice pas auzi vorbă ucraineană și românească, și monumentele a doi poeți naționali se înscriu de minune în atmosfera orașului: Taras Șevcenko este ridicat pe postament în centrul localității, iar monumentul lui Mihai Eminescu se află la intrare în grădina publică, în vecinătatea a câtorva tei înalți. Neapărat, de ziua orașului, la ambele monumente sunt depuse flori.
Circa o sută de ani Noua Suliță s-a aflat la hotarul a două imperii și a unui regat. Călătorii au sesizat că atunci când la Noua Suliță cântau în zori cocoșii, cântul lor se auzea în aceste trei țări.
Orașul de vamă de cândva a devenit, la începutul secolului al douăzeci și unulea, un oraș deschis spre colaborare. Cu participarea nemijlocită a Noua Suliței au fost și sunt realizate mai multe proiecte transfrontaliere – Ucraina-România-Republica Moldova. În această privinţă Comunitatea Teritorial Unită Noua Suliţă deţine unul din primele locuri în regiunea Cernăuţi.
Istoria de cinci secole și jumătate a Noua Suliței este plină de evenimente: luminoase și tragice, cruciale și mai puțin importante. Denumirea orașului poate fi întâlnită în biografia multor oameni de vază – ale scriitorilor basarabeni Alexandru și Boleslav Hâjdeu, scriitorului enciclopedist român Bogdan Petriceicu-Hașdeu, Constantin Stamati-Ciurea și Zamfir Arbore, ale scriitorilor ucraineni Oleksandr Afanasiev-Ciujbinski și Lesea Ukrainka, ale scriitorilor ruși Vladimir Korolenko și Valeri Briusov. Dar câți oameni minunați au creat și creează faima de astăzi a Noua Suliței și o poartă în patru zări ale lumii?! Autorul unui ghid despre Noua Suliță, ziaristul veteran Iosif Gavriliuk, a pus la cale și alcătuirea unei enciclopedii a personalităților nouăsulițene.
În rezultatul reformelor teritorial-administrative, oraşul Noua Suliţă şi-a pierdut statutul de centru raional, însă Comunitatea Teritorial Unită Noua Suliţă este una dintre cele mai mari în regiune, iar primarul ei, Maria Nicorici, reprezintă Ucraina la Forumul european al organelor autoadministrării locale.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com