Sugestii şi recomandări. Leurda – un puternic detoxifiant, sursă valoroasă de magneziu şi fier

0000 Acum Leurda

Ea este cunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății încă din vremea dacilor, când era folosită pentru tratarea bolilor de rinichi și ca depurativ. În Imperiul Roman, leurda era folosită că adjuvant în detoxifierile de primăvară pentru că ea curăță sângele, plămânii și tractul digestiv. Acum acest leac din străbuni revine în atenția noastră după ani și ani. Este incredibil cum strămoșii noștri cunoșteau tainele naturii și se foloseau de aceste plante pentru a se trata și vindeca de boli.

Leurda, numită și „usturoiul ursului”, se mândrește cu numeroase substanțe cu un valoros potențial terapeutic: magneziu, fosfor, vitaminele A, C, vitamine din complexul B, uleiuri eterice, calciu, săruri minerale, glucide, proteine.

Are capacitatea de a îndepărta bacteriile și toxinele, are rol depurativ și diuretic și contribuie la îmbunătățirea digestiei. Leurda curăță sângele de toxine și îi redă fluiditatea, fortifică pereții arterelor și venelor, reduce nivelul colesterolului rău și astfel previne afecțiunile cardiace.

Leurdă pentru persoanele cu deficit de magneziu. Magneziul este un mineral utilizat de fiecare organ din corpul nostru, mai ales de mușchi, inimă și rinichi. Potrivit statisticilor, 3 din 4 adulți au un deficit de magneziu. 200 grame de frunze proaspete de leurdă asigură mai mult decât necesarul zilnic de magneziu pentru un adult. Se recomandă o cură de 3 săptămâni cu salată de leurdă (2 porții zilnic).

Leurdă pentru persoanele cu anemie feriprivă.  Anemia feriprivă apare în urma carenței de fier, iar leurda are capacitatea de a reda echilibrul organismului. Doza zilnică necesară este de 200 g de leurdă de 2 ori pe zi, timp de 21 zile. Această cură remineralizează întregul organism. În cursul anului se poate continua tratamentul cu tinctură de leurdă.

Cum se prepară salata de leurdă?  Se amestecă 200 grame de frunze tocate mărunt cu 1 linguriță de oțet de mere organic, câțiva stropi de ulei și un vârf de cuțit de sare naturală. Salata se consumă dimineața înainte de masă, imediat după ce se prepară. De asemenea, se poate consuma și ca aperitiv la începutul mesei de prânz sau de seară.  Salata are efect relaxant, tonic, dezinfectant și antialergic.

Cum se prepară tinctura de leurdă? Într-un borcan se pun 100 grame de frunze de leurdă tocate fin și se acoperă cu 300 ml de alcool alimentar de 50 grade, amestecând continuu. Se închide borcanul ermetic și se lasă frunzele la macerat timp de 12 zile.  După 12 zile, se strecoară și tinctura se transferă în sticluțe mici și închise la culoare. Se iau 2 lingurițe de tinctură, diluate într-un pahar de apă, de 4 ori pe zi. Un tratament complet durează între 1-3 luni.

Contraindicații. Leurda nu se recomandă persoanelor cu procese inflamatorii ale tractului digestiv, colecistită, hepatită, epilepsie, pancreatită și femeilor care alăptează. (Sursa: kiloCalorii)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий