Superstiții culinare de Anul Nou în lume

00 Acum superstiţii culinare

Peste tot în lume, mâncărurile au o încărcătură simbolică de Sărbători, fie că este vorba de Paşte, Crăciun sau Anul Nou, tradiţia spune că e bine să consumăm anumite alimente şi preparate pentru a avea parte de prosperitate şi sănătate. Pentru masa de Revelion există multe superstiţii culinare în toată lumea. Unele mâncăruri sunt asociate cu norocul şi bunăstarea, de aceea se spune că e bine să le consumăm la trecerea dintre ani.

În România, tradiţia spune că masa de Revelion trebuie să fie îmbelşugată şi să cuprindă 12 feluri de mâncare, câte unul pentru fiecare lună a anului. Superstiţioşii spun că, pentru a avea parte de noroc şi sănătate în noul an, de pe masa festivă anumite alimente nu trebuie să lipsească, în schimb altele ar trebui evitate. De Anul Nou, nu trebuie să mâncăm carne de pasăre, pentru că se spune că păsările alungă norocul şi bunăstarea. În schimb, alimentele în formă de cerc ne asigură un an bogat şi prosper. Tradiţional, pe masa de Revelion a românilor trebuie să fie peşte,  carne de porc, piftie, sarmale, struguri, legume verzi, rodie ş.a.

În Grecia, de Anul Nou se mănâncă o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.

Un obicei spaniol de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare din cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni.

Un obicei similar există şi în Portugalia, cu diferenţa că aici sunt preferate smochinele. Astfel, în noaptea dintre ani, trebuie să mănânci 12 smochine, care simbolizează 12 dorinţe pentru anul ce vine.

În Belgia, pe 1 ianuarie, există obiceiul de a mânca choucroute (un fel de varză murată cu cârnaţi), în familie, având sub farfurie, în mână sau în buzunar o monedă, pentru a avea bani tot anul.

În noaptea de Anul Nou, italienii obişnuiesc să pună pe masă mâncăruri speciale, despre care se spune că aduc bogăţie şi abundenţă.

În Israel masa cuprinde obligatoriu fructe şi produse din făină, pentru a aminti de vremea recoltei.

În SUA, tradiţia spune că legumele verzi sunt mâncarea ideală pentru Revelion, deoarece seamănă cu banii (dolarii – bancnote cu o nuanţă verzuie).

Mai la sud, în Mexic, fasolea boabe este asociată cu banii, deoarece boabele sunt rotunde, la fel ca monedele. Pe de altă parte, fasolea e o legumă nelipsită din dieta mexicanilor, aşa că era firesc să o regăsim şi la mesele de Sărbători.

Pentru masa de Revelion sunt multe tradiţii culinare în lume, dar peştele este cel mai consumat aliment în noaptea de trecere dintre ani. Fie că vorbim de antreuri, de salate, feluri principale sau ciorbe, el este nelipsit. În ce constă superstiţia legată de peşte? Se spune că solzii peştelui, care sunt rotunzi ca monedele, vor aduce câştiguri financiare. Dacă mâncăm peşte în această noapte, vom  aluneca printre necazuri aşa cum înoată peştele în apă.

Cu toate acestea, Anul Nou trebuie să ne găsească cu un pahar de şampanie în mână, dacă dorim să ni se împlinească dorinţele şi să avem parte de un an îmbelşugat.  (Ziua de azi.md)

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий