Cât ne costă coşul de Paşti?
Câteva zile ne despart de sărbătoarea Sfintelor Paşti, iar gospodinele de ispravă au început deja să facă cumpărăturile pentru ca bucatele tradiţionale să nu lipsească de pe masă.
Chiar dacă lumea se plânge că nu are bani, pieţele alimentare din Cernăuţi sunt arhipline. Toţi caută preţuri mai mici, însă comercianţii rămân încăpăţânaţi şi pun preţuri foarte mari la toate produsele.
Pentru cei cu punga plină există şi oferte pe măsură. În schimb, oamenii simpli spun că nu vor cheltui foarte mult în acest an pentru masa de Paști. „Avem bani puţini. Vom cumpăra salam, brânză şi alte bunătăţi, însă în cantităţi mai mici decât în anii trecuţi. Suntem bugetari şi nu ne putem permite foarte multe. Vom pregăti multe bucate acasă, pentru că aşa e mai ieftin”, recunoaşte doamna Tamara Damianiuk din Cernăuţi, care zilele trecute, împreună cu soţul Viktor, făceau cumpărăturile necesare în Piaţa „Centrală” situată pe strada Sotniei Celeste. Chiar dacă în piaţă este mare aglomeraţie, majoritatea cumpărătorilor, înghit în sec şi se rezumă doar la strictul necesar. „Înainte îmi permiteam mai multe. Cumpăram şi carne pentru friptură, caş proaspăt şi altele. Anul acesta masa de Paşti va fi mai sărăcuţă. Noroc că mi-au rămas rezerve prin congelator şi cămară. Am lucrat toată viaţa învăţătoare la şcoală. Acum sunt pensionară, locuiesc singură şi am o pensie de râsul lumii… Paştele este o sărbătoare de familie şi aştept să mă viziteze copiii şi nepoţeii. De aceea trebuie să am grijă să nu mă fac de ruşine”, spune şi doamna Maria. Dacă preţurile tot cresc ca pe drojdii, comercianţii nu par prea încântaţi de mersul lucrurilor. Toţi spun acelaşi lucru: nu merg vânzările, fiindcă oamenii sunt tot mai săraci. „Oamenii se apropie, se uită la preţuri, dar nu cumpără. Nu prea au bani. E amiaza mare şi am vândut marfă doar de 300 de grivne”, spune şi domnul Gheorghe Zaharia din raionul Noua Suliţă, care şi-a deschis de ceva vreme o mică tarabă în piaţă. Unii cumpărători dau vina pe autorităţi, care nu fac regulă în piaţă. În fond, intermediarii sunt acei care încasează profituri frumuşele în această perioadă. Produsele ţăranilor sunt cumpărate anume de intermediari şi care sunt apoi revândute la preţuri mult mai mari.
În ajunul Paştelui în pieţele din Cernăuţi ouăle costă în jur de 1,20 grn. pentru o bucată. În schimb, cele de casă ajung 2,5 grivne. Un kilogram de carne de porc costă între 55 şi 90 de grivne. Pieptul de curgan este realizat cu 98 grn. pentru un kg. Caşul de oaie ajunge la circa 130-150 grivne, un cozonac mic – 45 grn., iar pască obişnuită – 120 grivne. Nici preţurile la legume nu sunt prea încurăjătoare. Un kg de roşii ajunje la 45 de grivne, castraveţii – 35-40 grn., iar o chită de mărar sau pătrunjel a ajuns la 5 grivne. Deşi tarabele se îndoaie sub greutatea a tot felul de bunătăţi gastronomice, oamenii intră în pieţe ca la muzeu, iar cumpărăturile se fac cu multe strângeri de inimă. Şi aici nu putem să nu ne aducem aminte de amintirile lui Ion Creangă: „Sărac aşa ca în anul acesta, ca în anul trecut şi ca de când sunt, niciodată n-am fost!».
Foto de Carolina TOPOREȚ