15 iunie… Este cea de a doua dată, incrustată pe orice monument al lui Mihai Eminescu. La 15 iunie 1889 poetul național al românilor și „ultimul romantic al literaturii universale” a plecat în nemurire. La Cernăuți, în orașul unde a învățat și a avut loc debutul său literar, posteritatea i-a ridicat un bust și un monument. Pe placa de la monument nu vei găsi nici o dedicație. Potrivit concepției autorului, sculptorul Dumitru Gorșcovschi, asemenea cuvinte fiecare dintre admiratorii talentului lui Mihai Eminescu le poartă în inima sa. Iar pentru românii din Cernăuți, ca și pentru cei din Basarabia, Eminescu este mai mult decât „Poetul nepereche”. El este flamură, iar adresările către el se aseamănă cu rugăciunea „Tatăl nostru”: „Doamne, Eminescu – Sfinte, / Tatăl Nostru din cuvinte…”.
La 15 iunie curent, cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la trecerea în veșnicie a „Luceafărului poeziei românești”, reprezentanții intelectualității românești din ținut, oaspeți din România, reprezentanți au autorităților locale și Consulatului General al României la Cernăuți au venit cu buchete de flori vii și cuvinte de admirație pentru Eminescu la locurile sacre ale lui din capitala Bucovinei. Distinsul nostru poet, Mircea Lutic, laureat al Premiului „Eminescu” al Academiei Române, ținea în mână o culegere de versuri de ale sale, apărută recent sub auspiciile aceleiași Academii. Iar un alt scriitor, bucovinean de origine, Mihai Prepeliță, a sosit de la Moscova să se închine lui Eminescu. El este autorul romanului „Tânguiosul glas de clopot”, despre adolescența lui Eminescu petrecută la Cernăuți. După cum ne-a mărturisit Mihai Prepeliță, el contează pe editarea lucrării sale în limbile ucraineană și rusă.
Iar la 17 iunie, la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți scriitorul de la Iași, Dan Toma Dulciu, și-a lansat cartea „Mihai Eminescu în arhivele diplomatice”, scrisă în baza unor documente de arhivă inedite, necercetate până în prezent, din care reiese că Mihai Eminescu a fost și un bun diplomat. Or, el a folosit toate mijloacele pentru a apăra spiritualitatea românească, a conchis oaspetele de la Iași.