Pe data de 10 noiembrie 2024, în pitoreasca localitate Vicovu de Jos, județul Suceava, în incinta Centrului Cultural „Sofia Vicoveanca”, a avut loc Sesiunea de referate și comunicări științifice sub genericul „Conștiință națională și rezistență anticomunistă în munții Bucovinei (1944-1963)”, organizată de către Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa”, condus de doamna Maria Calancea. S-a vorbit despre viața eroică a trei luptători pentru libertate, care și-au sacrificat destinul pe altarul dragostei de Patrie. Vasile Motrescu, Vladimir Macoveiciuc și Constantin Cenușă au intrat pentru totdeauna în lista nemuritoare a Eroilor Neamului.
Centrul de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți inițiază proiectul „Tezaurul memoriei”, în cadrul căruia vor fi scoase din negura vremii numele martirilor, născuți în diverse localități din Patria istorică, nimiciți de către mașina infernală de represalii a primului stat socialist din lume. Neamul are dreptul să știe despre Eroii și Martirii lui. Aducem acasă, în mândra așezare bucovineană, Vicovu de Jos, numele a doi martiri, descoperite în „inepuizabila bogăție a arhivelor”:
BUJDEI Trifon al lui Samuel, născut în 1885, țăran. În perioada interbelică se stabilește cu traiul în satul Toporăuți, fostul județ Cernăuți al României, încadrat la finele lunii iunie 1940, în componența Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuți a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, „troica operativă” a Direcției Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuți adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că „era rudă cu un trădător al patriei”. Moare în 1942, în regiunea Tiumen din Federația Rusă.
CHERSTEAN Sergiu al lui Vasile, născut în 1884, a obținut studii medii incomplete, funcționar. În perioada interbelică se stabilește cu traiul în satul Corcești, fostul județ Storojineț al României, încadrat la finele lunii iunie 1940 în componența Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuți a Ucrainei. A fost arestat de reprezentanții organelor sovietice de represalii în ziua de 21 martie 1941. Pe data de 26 mai același an, Judecătoria Regională Cernăuți îl condamnă la 8 ani de muncă silnică „pentru agitație antisovietică”. Moare la 20 septembrie 1941, în detenție.
Petru GRIOR,
directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com