Martirii municipiului Rădăuți, județul Suceava:
ACOSMEI Gheorghe al lui Vasile, născut în 1922, poseda studii medii incomplete, muncitor. Este arestat de grănicerii sovietici din Detașamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 7 august 1940. Interogatoriile au durat zece luni. Pe data de 31 mai 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la 3 ani de detenție într-un lagăr stalinist de muncă corecțională «pentru trecerea ilegală a frontierei de stat».
ACOSMEI Petru al lui Vasile, născut în 1920, poseda studii primare, muncitor. Este arestat de grănicerii sovietici din Detașamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 7 august 1940. Interogatoriile au durat zece luni. Pe data de 20 iunie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la 5 ani de detenție într-un lagăr stalinist de muncă corecțională «pentru trecerea ilegală a frontierei de stat».
ANDRUSEAC Toader al lui Pantelimon, născut în 1894, poseda studii primare, țăran. În perioada interbelică se stabilește cu traiul în satul Toporăuți, fostul județ Cernăuți al României, încadrat la finele lunii iunie 1940, în componența Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuți a Ucrainei. Pe data de 10 iunie 1941, «troica operativă» a Direcției Comisariatului Poporului pentru Securitatea de Stat al URSS din regiunea Cernăuți adoptă hotărârea privind deportarea lui, fiind acuzat de faptul că «era rudă cu un trădător al patriei».
BANCESCU Nicolae al lui Gavril, născut în 1904, a obținut studii medii, profesor școlar. În perioada interbelică se stabilește cu traiul în satul Tărășeni, fostul județ Cernăuți al României, încadrat la finele lunii iunie 1940, în componența Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în regiunea Cernăuți a Ucrainei. A fost arestat de grănicerii sovietici din Detașamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 19 octombrie 1940. Pe data de 1 iulie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la 5 ani de detenție «pentru tentativa de trecere ilegală a frontierei de stat». Moare în ziua de 2 septembrie 1943, într-un lagăr stalinist de muncă corecțională din regiunea Sverdlovsk a Federației Ruse.
Petru GRIOR,
directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale din Cernăuți
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com