TEZAURUL MEMORIEI (V)

14 04 F 1

BACREU Alexandru al lui Gheorghe, născut in 1896, în  istoricul oraș Siret din România. În perioada interbelică se stabilește cu traiul în vechea capitală a Bucovinei, încadrată la finele lunii iunie 1940, în componența Uniunii Sovietice, aflându-se astăzi în Ucraina. Pe data de 20 martie 1941, vizitându-și rudele, care au rămas dincolo de sârma ghimpată, a hotărât să se întoarcă la Cernăuți. Nimerește în mâinile grănicerilor sovietici. Țăranul va fi intemnițat în închisoarea din centrul regional și anchetat cu cele mai drastice  metode de tortură, fiind acuzat de «activitate de spionaj». A murit la 14 ianuarie 1942, în lagărul comunist din regiunea Sverdlovsk a Federației Ruse.

CARCEA Constantin al lui Ion, născut în 1892, în pitoreasca localitate Vicovu de Jos, azi județul Suceava al României, poseda studii primare, țăran. Este arestat de grănicerii sovietici din Detașamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 6 august 1940. Pe data de 27 iunie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la 3 ani de detenție într-un lagăr stalinist de muncă corecțională «pentru trecerea ilegală a frontierei de stat».

Martirii localității Straja, județul Suceava:

BODALI VIctor al lui Toader, născut în 1907, știutor de carte, țăran. Înainte de instaurarea puterii sovietice în nordul Bucovinei, doi feciori ai sai s-au învoit să pască vitele oamenilor din satul Igești, încadrat astăzi în regiunea Cernăuți, Ucraina. După instalarea frontierei sovieto-române, Straja a rămas în componența României, iar Igești a nimerit în Uniunea Sovietică. La 2 august 1940, părintele a hotărât să-și aducă urmașii acasă. Trece hotarul și nimerește în mâinile grănicerilor comuniști. Cercetările au durat 11 luni. Pe data de 21 iunie 1941, Comisia Specială de pe lângă Comisarul Poporului pentru Afaceri Interne al URSS îl condamnă la 3 ani de detenție «pentru trecerea ilegală a frontierei de stat», fiind intemnițat într-un lagăr stalinist de muncă corecțională din regiunea Sverdlovsk a Federației Ruse.

BODNAR Viorica a lui Ilie, născută în 1924, poseda studii primare, țărancă. Este arestată de grănicerii sovietici din Detașamentul nr. 97 al Comisariatului Poporului pentru Afaceri Interne al URSS în ziua de 13 decembrie 1940. Pe data de 17 aprilie 1941, Tribunalul Militar al Armatei a 12-a a Districtului Militar Special Kiev o condamnă la 5 ani de detenție într-un lagăr stalinist de muncă corecțională «pentru trădarea patriei».

Petru GRIOR,

directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale  Cernăuți

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

 

Добавить комментарий