Tezaurul uman viu și afirmarea frumosului

2 02 C 2

Crasna, această vatră a românismului din nordul Bucovinei și situată în vecinătatea „Ierusalimului românesc” – Mănăstirea Putna, a ajuns să fie numită și în listele UNESCO. În prima zi a lui Făurar, în această localitate a avut loc ceremonia acordării titlului de „Tezaur Uman Viu” meșterului popular de aici, Dumitru Iliuț. Evenimentul s-a desfășurat la Liceul „Alexandru Ilschi” din localitate, cu participarea unei solide  delegații din România, condusă de Maria Calancea, președinta Asociației „Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Arboroasa” și formată din reprezentanți ai Ministerului Culturii, precum și Ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula, Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, împreună cu diplomați de la instituția consulară. Au fost prezenți Roman Greba, adjunct al Administrației Militare Regionale, Erika Cernei, adjunct al șefului Direcției de Cultură a AMR Cernăuți. Eroul zilei, Dumitru Iliuț, împreună cu elevi și profesori de la liceu i-a întâmpinat pe oaspeți cu pâine și sare.

2 02 C 1

Oaspeții au poposit în Muzeul „Ilie Motrescu”, unde au ascultat o scurtă relatare despre viața și creația poetului martir, absolvent al acestei școli, elevii au recitat cele mai semnificative versuri ale lui Ilie Motrescu. În sala de festivități a Liceului, unde au fost expuse lucrări ale meșterului popular Dumitru Iliuț, a avut loc ceremonia pentru care au venit atâția oaspeți importanți și s-au adunat locuitori ai orășelului. Dar înainte de a fi omagiat meșterul popular Dumitru Iliuț, a avut loc semnarea acordurilor de colaborare între Crasna și orașul Vicovu de Sus din România. Pe aceste documente și-au pus semnăturile primarul de Crasna, Ștefan Dragun, și primarul orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț.

2 02 C 3

Președinta „Arboroasei”, Maria Calancea, a explicat ce prezintă titlul de  „Tezaur  Uman Viu” și de ce Dumitru Iliuț este primul român  de peste hotarele României care s-a învrednicit de el. „Tezaur Uman Viu” este un titlu onorific acordat de Ministerul Culturii al României  pentru salvgardarea, păstrarea și transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Până la adoptarea, în 2003, a noii convenții UNESCO, programul a încurajat statele membre să creeze o metodă de recunoaștere a meșterilor tradiționali talentați. În 2024 s-a decis ca premiul să fie acordat și unui meșter popular de peste hotarele României. După cum a accentuat doamna Maria Calancea, a fost aleasă candidatura lui Dumitru Iliuț din Crasna. El este cu adevărat meșter popular – din moși strămoși, cum se spune. Pe lângă sculpturi în lemn, el a participat la crearea altarelor a trei biserici din Crasna, iar pentru consăteni meșterește diferite obiecte și unelte de uz casnic.

2 02 C 5

Meșterul Dumitru Iliuț le-a mulțumit tuturor pentru această mare apreciere a muncii sale, iar pentru oaspeți au susținut un concert elevii de la liceu. Bucuria cea mare a fost adusă de slăvita lor consăteană, Maria Iliuț, Artistă a poporului din Republica Moldova, care a venit special pentru acest eveniment deosebit din localitatea sa de baștină, a venit cu mai multe vocaliste din Ansamblul „Crenguța de iederă”, dăruindu-le crăsnenilor săi un buchet de cântece de ale sale. În ritmul acestor cântece, tinerii crăsneni, elevi ai liceului, s-au prins în hora mare. Iedera, care crește prin părțile locului, simbolizează permanența puterii vegetative (ea este veșnic verde) și puterii dorinței sacre. Dorința eternă a crăsneanului este afirmarea frumosului, a iubirii de neam și tradiție, fapt demonstrat de Artista poporului Maria Iliuț și de meșterul popular, investit cu titlul „Tezaur Uman Viu”, Dumitru Iliuț.

2 02 С 6

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий