Sosirea rachetelor balistice ATACMS cu o rază de acțiune de 300 km înseamnă că Ucraina poate acum să lovească orice țintă din Crimeea ocupată de Rusia cu efect letal, comunică The Economist.
Ziarul scrie că, după ce SUA au permis Ucrainei să folosească arme americane pe teritoriul rusesc, încă nu este clar dacă acest lucru va include avioanele tactice rusești care lansează rachete de croazieră în regiunea Harkiv. Dar se așteaptă în continuare ca SUA să permită obiective militare pe teritoriul Rusiei.
Jurnaliștii scriu că, în timp ce Ucraina așteaptă o astfel de decizie, își dovedește acțiunile cu propriile operațiuni speciale în Crimeea. Ziarul îl citează pe strategul britanic Lawrence Friedman, care spune că „Crimeea este un punct slab pentru Rusia”, care conține multe instalații pe care Kremlinul vrea să le protejeze. „Atacarea Crimeii este cea mai bună modalitate pentru Ucraina de a exercita o presiune reală asupra lui Putin pentru a face concesii în viitor”, spune Friedman.
Fostul consilier al Ministerului german al Apărării, Nico Lange, este de acord și adaugă că „campania ucraineană este un amestec de strategie militară și politică”. „Din punct de vedere politic, este cel mai important atu al Rusiei, dar este și foarte vulnerabilă”, spune expertul.
Publicația remarcă succesul Forțelor de Apărare ucrainene, care au folosit rachete Storm Shadow din Marea Britanie și Scalp din Franța pentru operațiunile speciale din Crimeea. În plus, nu au fost ignorate evoluțiile ucrainene, cum ar fi dronele navale. Dar acum, Ucraina folosește o combinație de ATACMS și drone din ce în ce mai sofisticate pentru a degrada sistematic apărarea antiaeriană rusă în Crimeea. Aerodromurile pe care se află bazele avioanelor care trag asupra Ucrainei se află sub foc.
Lawrence Friedman afirmă că această slăbire a apărării antiaeriene din Crimeea „poate face parte din pregătirea pentru sosirea iminentă a primelor loturi de F-16 din Europa”.
Generalul Lange spune că trupele rusești nu au „unde să se ascundă”. Datorită recunoașterii prin satelit și aeriene furnizate de aliații NATO, a propriei cunoașteri aprofundate a teritoriului și a forțelor ascunse la sol, nimic nu poate mișca în Crimeea fără ca ucrainenii să știe. Odată cu apariția rachetelor ATACMS și cu îmbunătățirile aduse de propriile drone ucrainene, fiecare metru pătrat din peninsulă este acoperit, inclusiv aeronavele, convoaiele și echipamentele care se deplasează pe șosea sau pe calea ferată.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com