THE GUARDIAN:  STRATEGIA LUI BIDEN A EȘUAT: RĂZBOIUL DIN UCRAINA FACE METASTAZE INCONTROLABILE

27 10 F 1

O mare parte din ceea ce s-a întâmplat în timpul războiului Rusiei împotriva Ucrainei ar fi putut fi prevenit total sau parțial, spune editorialistul Simon Tisdall.

Președintele american, Joe Biden, a ales o strategie de limitare la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Într-un discurs susținut în Polonia, la o lună după începerea războiului, el a promis să furnizeze Ucrainei ajutoare și să slăbească economia rusă. Cu toate acestea, după mai mult de 30 de luni de război, este clar că această strategie a eșuat, scrie editorialistul Simon Tisdall în editorialul său pentru The Guardian. Potrivit acestuia, răspândirea războiului pe teritoriul NATO a fost evitată. Dar țările care se învecinează cu Ucraina continuă să sufere din cauza atacurilor rusești. „Ca un cancer netratat, criza ucraineană (războiul Rusiei împotriva Ucrainei — n.r.) se răspândește necontrolat. Nu se limitează la noroiul și gheața din Donbas, consecințele toxice ale războiului se răspândesc și devin din ce în ce mai distructive la scară globală în fiecare zi. Poluează și distruge tot ceea ce atinge”, scrie Tisdall, citat de UNIAN.

În plus, războiul alimentează extremismul politic de dreapta și de stânga, pe măsură ce crește sprijinul pentru apologeții populiști plătiți ai lui Putin. Din 2022, războiul hibrid — subversiune, dezinformare, operațiuni de influență, atacuri cibernetice, fraudă și trolling online — a crescut în amploare în întreaga lume. Motivul este că regimurile autoritare urmează exemplul Rusiei.

Incapacitatea de a limita războiul contribuie, de asemenea, la „schimbări geopolitice seismice”, în primul rând parteneriatul mai strâns dintre China și Rusia. Dar amploarea este mult mai mare, asigură Tisdall. La summitul BRICS găzduit de Putin săptămâna trecută, Rusiei, Chinei, Indiei, Braziliei și Africii de Sud li s-au alăturat Iranul, Coreea de Nord, Siria, Venezuela și, îngrijorător, Turcia, membră NATO (printre multe altele).

„Putin are în vedere o alianță globală anti-occidentală, o nouă ordine mondială a secolului 21, creată după America și condusă de China. Acestea nu sunt vise goale”, scrie autorul.

Nu numai că pagubele economice ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei sunt în creștere. Acesta a costat zeci de mii de vieți omenești. Tisdall a observat că Ucraina nu a pierdut războiul, ceea ce este o realizare, dar nici nu îl va câștiga. În același timp, sprijinul occidental slăbește treptat.

„Cât din toate acestea ar fi putut fi prevenite? Unele evenimente, cum ar fi axa China-Rusia și creșterea populismului de dreapta, se întâmplau oricum. Războiul doar le-a accelerat. Dar o mare parte din ceea ce s-a întâmplat la o scară mai largă ar fi putut fi prevenit total sau parțial”, este convins Tisdall.

Autorul a reamintit că, în timpul discursului său din Polonia din 2022, Biden a spus că l-a avertizat pe Putin că un atac asupra Ucrainei ar fi o greșeală. Dar având în vedere convingerea sa că lupta Ucrainei pentru democrație și libertate este vitală pentru lume, Președintele american i-ar fi putut spune lui Putin să nu invadeze, altfel ar fi avut de-a face cu forțele NATO.

„Aceasta se numește descurajare. Pentru asta este NATO. Descurajarea nu a fost niciodată suficientă. Putin s-ar putea să nu fi ascultat. Dar fricosul, cum este el, probabil că ar fi ascultat și ar fi scutit pe toată lumea de durere”, a conchis observatorul.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com  

 

Добавить комментарий