Ucrainei i se poate oferi o altă opțiune în locul aderării la NATO. La summit-ul său din iulie de la Washington, NATO își va reitera promisiunea de a oferi Ucrainei statutul de membru în viitor, făcută pentru prima dată la summit-ul de la București din 2008. Dar Alianța nu va oferi o invitație oficială de aderare sau o cale specifică spre aderare, scrie The Hill.
Potrivit publicației, chiar și după încheierea războiului, perspectivele de aderare ale Ucrainei rămân incerte. Prin urmare, NATO propune o alternativă sub forma unei „Elveții reînnoite”, care prevede o cooperare strânsă cu NATO în domeniul securității și apărării, fără aderare formală.
„Îngrijorările cu privire la aderarea Ucrainei nu ar trebui să fie surprinzătoare. Secretul NATO este că, de la sfârșitul Războiului Rece, nu a admis niciodată o țară pe care consideră că ar putea fi nevoită să o apere împotriva unei agresiuni rusești. Primele două valuri de extindere din 1999 și 2004, care au inclus toți foștii membri ai Pactului de la Varșovia, statele baltice și Slovenia, au avut loc atunci când NATO și Rusia se concentrau pe construirea unor relații de cooperare”, notează jurnaliștii.
Următoarele valuri au implicat țări din Balcanii de Vest care au fost separate de Rusia de alți membri NATO. Acestea ar putea fi vulnerabile la interferența Rusiei în afacerile lor interne, dar nu și la un atac armat care ar declanșa angajamentul de apărare colectivă al NATO.
Finlanda și Suedia, pe de altă parte, aveau armate puternice și o lungă istorie de cooperare cu NATO. Spre deosebire de alți noi membri, ele au consolidat NATO de la aderare. În loc să apeleze la aceste țări pentru a le apăra, este probabil ca NATO să apeleze la ele pentru a ajuta la apărarea altor aliați.
Pentru ca Ucraina să devină o „Elveție reînnoită”, NATO ar trebui să își sporească sprijinul pentru reconstruirea industriei de apărare a Ucrainei și pentru formarea forțelor sale armate, precum și să coopereze în sectoarele securității și informațiilor. Pentru a face acest lucru, Alianța ar trebui să garanteze un flux constant de sprijin pentru cel puțin următorul deceniu.
În plus, publicația subliniază importanța cooperării în reformarea economiei și a sistemului politic al Ucrainei în conformitate cu standardele europene. Această abordare ar putea crea un factor de descurajare fiabil pentru Rusia în afara NATO. „Dar acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât NATO hrănește iluzii de aderare și tentează Ucraina să o urmărească”, se arată în articol.
The Hill face apel la Alianță să se concentreze pe punerea în aplicare a acestui model alternativ, abandonând fantezia aderării Ucrainei la NATO.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com