Tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în zona cervicală anterioară, la nivelul gâtului, deasupra manubriului sterna. În secolul XVII se introduce termenul de tiroidă plecând de la faptul că ea a fost asociată cu un scut al gâtului (în limba greacă scutul este numit Thyreos), dar ulterior s-a dovedit că prin funcționalitatea sa poate fi considerată un scut al normalității în organism.
Totul despre tiroidă, sau cum pot fi prevenite bolile tiroidiene
Hormonii tiroidieni sunt necesari oricărui proces ce se derulează în organism. Pornind de la creștere, hormonii tiroidieni sunt responsabili pentru apariția nucleilor de osificare, sunt răspunzători de termoreglarea organismului (fabrică căldură), sunt cei care diferențiază sistemul nervos și au un rol major în metabolisme (glucidic, lipidic, proteic etc). Aproape un miliard de celule poartă numele de foliculi tiroidieni, care sunt sediul biosintezei hormonilor tiroidieni, iar orice afectare a funcționalității acestora poate duce la insuficiența hormonilor tiroidieni. Tiroida nu este autonomă în organism și nu lucrează solitar, de aceea avem un întreg sistem de reglare (numit mecanism de feed-back) între encefal, hipofiză și tiroidă.
Cele mai întâlnite boli ale tiroidei
Hipotiroidismul
Insuficiența tiroidiană apare atunci când glanda tiroidă produce insuficienți hormoni tiroidieni. Boala poate să apară oricând pe parcursul evoluției unui om (congenital, în copilărie sau la maturitate), de aceea trebuie luate măsuri încă din fazele incipiente. Pentru copii trebuie făcute controale periodice la medicul specialist, deoarece boala poate să apară fără alte simptome anterioare. Sunt o serie de boli care se pot asocia cu insuficiența tiroidiană, prin leziuni la nivelul hipofizei sau hipotalamusului.
Simptome hipotiroidiene: constipație, piele uscată, creșterea în greutate, deși pacientul nu are poftă de mâncare, dureri musculare și articulare, întârzieri menstruale sau cu flux abundent, depresie, gândire și vorbire lentă, somnolență, scăderea capacității de memorare, adaptabilitate scăzută la frig etc.
Cauze hipotiroidiene: inflamație cauzată de sistemul imunitar (tiroidită autoimună); în urma unei intervenții chirurgicale parțiale, partea de glandă rămasă nu produce suficienți hormoni tiroidieni; în urma tratamentului cu iod radioactiv, în cazul gușei sau a altor boli ale tiroidei, se distrug prea multe celule (foliculi tiroidieni).
Hipertiroidismul
Excesul de hormoni tiroidieni apare atunci câand glanda tiroidă pune în circulație o cantitate mai mare de hormoni tiroidieni. Poate fi antrenată în acest proces întreaga glandă, sau o formațiune tumorală localizată într-o anumită zonă a tiroidei (adenomul toxic). Dacă în cazul insuficienței tiroidiene totul “evoluează încet” în cazul hipertiroidismului totul “evoluează rapid și agresiv”.
Manifestări și simptome pentru hipertiroidie: la nivelul aparatului cardiovascular se manifestă prin tulburări de ritm cardiac, creșterea numărului de bătăi pe minut (tahicardie), bătăi cardiace rapide și neregulate (fibrilație), bradicardie (ritm cardiac lent); pulmonar se manifestă prin creșterea numărului de respirații pe minut (creșterea de la 18 respirații în medie la peste 25 pe minut); la nivelul tubului digestiv, tranzitul devine accelerat și acesta se manifestă prin scaune frecvente, dar nu diareice, ci prin scaune neformate frecvente (5-7/zi); tegumentele sunt subțiri, umede, chiar excesiv de umede datorită efectului calorigen pe care îl au hormonii tirodieni, apoi rămân urme ușoare pe corp datorită vasodilatației periferice (dermografism accentual); neuropsihic se manifestă prin agitație, insomnie, tremurături ale membrelor, iar în cazul bolii Graves Basedow (gușă exoftalmică) se adaugă modificări oculare, cea mai evidentă fiind “ochii holbați” (protruzia globilor oculari); scăderea rapidă în greutate chiar dacî pacientul are poftă de mâncare și mănâncă (uneori peste măsură).
Atunci când pacientul manifestă una sau mai multe din aceste simptome clinice, trebuie să meargă la medicul endocrinolog (mulți pacienți se duc direct la cardiolog, gastroenterolog etc și uită de acest aspect).
Cauze hipertiroidiene: principala cauză este patologia autoimună cu apariția unor substanțe stimulative pentru funcționalitatea tiroidei care duc la un exces de hormoni tiroidieni. Totodată, cum s-a precizat la început, o altă cauză o reprezintă formațiunea tumorală hiperfuncțională ce pune în circulație în organism o cantitate mare de hormoni tiroidieni. Stresul poate fi, însă, un factor care să declanșeze sau să accentueze tocmai acest element autoimun cauzal al bolii. Foarte frecvent stresul se regăsește în anamneza fiecărui pacient. Pacienților cu hipertiroidism le este contraindicat consumul de alimente cu exces de iod (inclusiv sare iodată), să curățe nuci cu mâinile goale, să facă investigații cu substanță de contrast etc.
Tratamentul bolii tiroidiene
Majoritatea bolilor tiroidiene se tratează cu ajutorul medicamentelor. Pentru hipotiroidie se administrează medicamente cu hormoni tiroidieni, iar doza se stabilește în funcție de severitatea bolii. Pentru hipertiroidie se apelează la medicamente antitiroidiene, iod radioactiv, sau tratamentul chirurgical (tiroidectomie) atunci când boala nu răspunde la medicație.
Cancerul tiroidian
Cancerul tiroidian este destul de frecvent întâlnit în cazul gușilor nodulare, și mai ales în gușile uninodulare. Dacă există deficit de iod, în rândul populației se găsesc foarte mulți oameni cu gușă endemic. Cancerul tiroidian este o formă de cancer cu o evoluție lentă, iar diagnosticul se efectuează pe baza puncției aspirative cu ac fin. Tiroida este eliminată în acest caz definitiv prin intervenția chirurgicală, iar pacienții urmează ulterior tratament cu iod radioactiv pentru eliminarea ultimelor celule cancerigene, care ar mai putea rămâne în țesut. Medicul stabilește doza necesară suplinirii glandei eliminate, iar acest tratament medicamentos trebuie urmat pe durata întregii vieți.
(Leacuri și terapii)