La Voloca, pentru a treia oară a avut loc Ziua roadei
Ea a coincis cu marea sărbătoare creştină a Naşterii Maicii Domnului, prăznuită aici, ca şi în întreaga Ucraină, pe stil vechi. E o coincidenţă fericită şi deloc întâmplătoare. Volocenii sunat oameni cu credinţă în suflet, de aceia au şi invitat mai multe feţe bisericeşti, în frunte cu parohul bisericii din sat şi protopopul de Hliboca, Ioan Gorda, ca prin rugăciune şi proslăvirea Domnului să blagoslovească şi această sărbătoare laică. Pentru prima dată, pe scena mare a sărbătorii, a fost pus în văzul tuturora drapelul satului Voloca. Pe flamura lui, în combinaţia culorilor dragi fiecărui român, este zugrăvită crucea credinţei.
Gospodarii satului au venit cu roadele câmpului şi la iarmarocul din faţa Casei de cultură, împodobită după reparaţiile capitale, rolul de „negustori” şi l-au asumat elevii de la şcoală, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, desigur în costume populare.
Nu ne putem închipui la Voloca sărbătoare fără cântec şi dans. După cum a observat primarul comunei Voloca, Valentin Glopina, colectivele de artişti amatori de la Casa de cultură, care deţin titlul onorific de „colectiv popular”, au ales această zi pentru ca în faţa sătenilor să demonstreze că sunt vrednici să poarte şi în continuare această onoare. Emoţii în plus le-a încercat domnul Dumitru Policlitar, care a compus „Imnul satului Voloca”, precum şi alte cântece cu mesaj religios.
Ziua roadei este sărbătoarea bunăstării, iar Voloca are cu ce se mândri în această privinţă – este unul dintre cele mai bogate sate din Ucraina. Mai deţine şi o mare bogăţie spirituală – e greu să găseşti o altă localitate, unde cântecul şi dansul popular să fie în cinste atât de mare ca în această localitate minunată de pe malul râului Dereluiului.
Vasile Carlaşciuc
Foto: Romeo Crăciun, Luminița Demianic