Toamna se face bilanțul sezonului agricol și se pune baza recoltei viitoare

1 11 2022 Ф 1

În Ucraina şi campania agricolă de toamnă din acest an se desfăşoară în condiţii de război. Ea cuprinde încheierea recoltării culturilor târzii şi punerea bazei pentru recolta viitoare. În regiunea Cernăuţi, potrivit datelor oficializate de Direcţia pentru dezvoltarea agroindustrială din cadrul Administraţiei Militare Regionale, la ora actuală culturile cerealiere au fost recoltate pe o suprafaţă de 39,6 mii hectare, ceea ce constituie 81,4 la sută din întregul masiv. S-au  obţinut  518,7 mii tone de cereale, în medie câte 5,21 tone la hectar. Recolta de grâu e de 162 mii tone, cea de orz – de 71,9 mii tone. Continuă recoltarea porumbului-boabe. De pe suprafaţa de 40,5 mii hectare (62,4 la sută din masivul cu această cultură) s-au obţinut 277,5 mii tone de boabe de chihlimbar, recolta medie fiind de 6,85 tone la hectar.

Agricultorii din regiune au reuşit să recolteze 81,5 mii tone de soia (de pe 74,5 la sută din masivul ocupat cu această cultură), 48,5 mii tone de seminţe de floarea-soarelui (de pe întreaga suprafaţă), 33,7 mii tone de rapiţă, 610,7 mii tone de cartofi (de pe întreaga suprafaţă) şi 87 mii tone de sfeclă de zahăr (de pe 88,2 la sută din masivul ocupat cu cultura respectivă).

Până la începutul lunii noiembrie agricultorii bucovineni au reuşit să însămânţeze cu cerealiere de toamnă o suprafaţă de 28,5 mii hectare (76 la sută din masivul planificat). S-a încheiat semănatul rapiţei de toamnă pe o suprafaţă de 12,5 mii hectare, ceea ce constituie 112,6 la sută faţă de plan.

Evident că recolta din anul curent e mai mică decât cea din anul trecut, care a depăşit unii indici istorici. Important e ca toată recolta din câmp să fie adusă în depozite.

– În gospodăriile de fermier din Comunitatea Teritorială Noua Suliţă e pe sfârşite recoltarea porumbului, remarcă specialistul pentru agricultură al Comunităţii, Anatolie Andriţchi. Recolta medie la hectar e de 6,5-7 tone –  o recoltă mult-puţin normală, având în vedere vara secetoasă. Dar, iată, recolta de soia i-a dezamăgit pe agricultori. Unii dintre ei au dat sub brazdă soia timpurie – nu aveau ce strânge. Soiurile medii de soia au dat o recoltă de 2 tone la hectar, pe când anul trecut a fost de 2,8 tone la hectar.

Ne-au bucurat ploile din septembrie-octombrie. În sol s-a acumulat o cantitate suficientă de umezeală pentru semănatul de toamnă.  Cu culturi cerealiere de toamnă au fost însămânţate 1.100 hectare. Pe 70 la sută din acest masiv plantele au răsărit. Am fi putut mări masivul cerealier de toamnă, dar există problema premergătorilor. Pentru grâul de toamnă cel mai bun premergător este soia, iar anul acesta soia a cauzat mai multe pierderi. În schimb, recolta de floarea-soarelui a fost mai bună – câte 3-3,5 tone la hectar.

Războiul din ţară i-a pus într-o situaţie complicată pe pomicultori. Unii fermieri din satele Comunităţii noastre au hotărât să taie livezile. Dacă mai înainte ei îşi realizau producţia în Crimeea, Donbas, Rusia, acum sunt lipsiţi de această piaţă de desfacere. În prezent o bună parte din recolta de mere este folosită pentru prepararea sucurilor. E o ieşire din situaţie, dar nu ceea ce şi-o doreşte pomicultorul, care dispune de depozite pentru păstrarea fructelor şi foloseşte tehnologii avansate şi tehnică performantă, conchide domnul Anatolie Andriţchi.

O vorbă din bătrâni afirmă că toamna se numără bobocii. Acest anotimp al bilanţului i-a adus un optimism reţinut şi fermierului Vasile Stadniciuc din Bălcăuţi, CT Mămăliga.

– Am strâns o recoltă  modestă, zice domnul Vasile Stadniciuc. Condiţiile au fost grele. Am semănat orz de primăvară în luna februarie şi în toată perioada lui de vegetaţie n-a fost deloc ploaie. Un fermier din satul vecin Iarivka (Hâjdeu de odinioară) mi-a spus că a lăsat sub brazdă întreaga recoltă de soia – nu avea ce strânge. Pentru soia cel mai bun premergător este mazărea, dar acum puţini cultivă mazăre. Într-o măsură oarecare m-a salvat recolta de floarea-soarelui. Cu 20 de ani în urmă mi-am creat o oloiniţă şi din seminţele de floarea-soarelui produc ulei. Am reuşit să însămânţez câte 5 hectare de grâu şi orz. În sol este umezeală şi sper că plantele vor răsări,  vor ierna şi se vor dezvolta bine. Pentru noi cel mai important este ca deasupra ogoarelor fertile din Ucraina să nu zboare rachete, ca pe ele să fie tehnică agricolă şi nu tancuri, să nu fie transformate în câmpuri de luptă. Într-un cuvânt, să fie pace.

În anul 2022, an în care numai o lună şi jumătate a fost paşnică, agricultorii ucraineni vor obţine aproximativ 51,9 milioane tone de cereale, cu 34,1 la sută mai puţin decât în 2021. Potrivit pronosticului Guvernului, în 2023 recolta globală de cereale se poate reduce până la 45 milioane tone. Sunt pronosticuri făcute pe timp de război, însă agricultorii au semănat cerealierele de toamnă cu speranţa că recolta viitoare o vor strânge în condiţii de pace.

4 11 2022 Ф 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий