Fiţi selectivi în alegerea pantofilor
Pantofii cu toc înalt pot fi tentanţi, mai ales că persoana care-i poartă va părea mai înaltă şi va arăta mai bine, însă cu ce preţ? Tocurile înalte pot cauza probleme serioase ale picioarelor, sau le pot agrava pe cele deja existente. Durerile de picioare sau de spate sunt cele mai frecvente probleme care apar la persoanele care poartă tocuri prea înalte.
Este recomandat să purtaţi tocuri înalte doar la ocazii speciale, nici într-un caz la serviciu sau în activităţile de zi cu zi.
Picioarele şi corpul vă vor mulţumi şi veţi economisi timp şi bani la vizitele medicale. Fiţi selective cu pantofii pe care îi purtaţi, prevenind astfel problemele de mai târziu. Şi aceasta pentru că tocurile înalte vor afecta, în timp, anumite părţi ale corpului, putând cauza complicaţii care vor provoca dureri şi vor necesita tratament îndelungat.
Spatele. Curba normală în formă de S a spatelui atenuează şocurile, reducând astfel stresul asupra vertebrelor. Tocurile înalte cauzează aplatizarea coloanei vertebrale lombare şi o deplasare posterioară a coloanei cervicale şi toracice. Pantofii cu toc înalt determină o poziţie a corpului spre faţă, iar răspunsul corpului la acest lucru este micşorarea curbei coloanei lombare pentru a menţine o postură corectă. Alinierea incorectă poate duce la uzarea muşchilor şi la dureri de spate.
Şoldurile. Muşchii flexori ai şoldurilor sunt situaţi în partea anterioară a coapselor. Aceştia sunt forţaţi să lucreze mai intens şi mai mult pentru a vă ajuta să păşiţi, deoarece picioarele sunt ţinute în jos şi, astfel, a fost redusă forţa de a mobiliza corpul spre faţă. Dacă muşchii flexori ai şoldurilor sunt suprasolicitaţi în mod constant, aceştia se pot scurta şi poate apărea o contractură. În cazul unei contracturi, poate apărea aplatizarea coloanei lombare.
Genunchii. Osteoartrita genunchilor este de 2 ori mai frecventă în rândul femeilor şi se pare că un factor de risc este reprezentat şi de tocurile înalte. Genunchiul stă flectat, iar tibia este îndreptată spre interior atunci când purtăm tocuri înalte. Această poziţie pune o forţă compresivă înăuntrul genunchiului, generând o formă de osteoartrită. Dacă aveţi deja osteoartrită, este bine să evitaţi purtarea tocurilor înalte.
Gleznele. Tocurile înalte limitează mişcarea şi forţa articulaţiei gleznelor. Muşchii gambei sunt scurtaţi din cauza înălţimii tocurilor. Muşchii scurtaţi determină scăderea forţei exercitată la împingerea piciorului pe pământ. Poziţia gleznei poate, de asemenea, să determine contracţia tendonului de la călcâi. Acest lucru poate cauza tendinita ahileană.
Labele picioarelor. Laba piciorului într-o poziţie declivă duce la o creştere semnificativă a presiunii asupra tălpilor. Această presiune creşte odată cu înălţimea tocurilor. Purtarea de tocuri cu dimensiuni de 10 cm poate spori această presiune cu 76 la sută. Presiunea crescută poate duce la dureri sau la deformări ale picioarelor.
Pielea şi degetele. Partea din faţă a pantofilor cu toc determină în mod frecvent apariţia băşicilor sau a bătăturilor. Dacă vă uitaţi la degetele unui copil, veţi observa că acestea sunt mai distanţate, în timp ce degetele unui adult sunt mai apropiate. Acest lucru se întâmplă din cauza încălţămintei inadecvate.
Postura. Un pantof cu toc înalt vă pune piciorul într-o poziţie de flexare plantară (în jos), punând multă presiune asupra părţii din faţă a piciorului. Acest lucru înseamnă să forţăm restul corpului să-şi menţină echilibrul. Partea de jos a corpului este poziţionată în faţă şi, pentru a compensa acest lucru, partea superioară trebuie să stea mai în spate pentru a se menţine echilibrul. Însă, aceasta nu este poziţia normală a corpului.
Mersul. În timpul mersului, piciorul este fixat în jos şi, în consecinţă, nu putem păşi cu aceeaşi forţă. Acest lucru determină muşchii flexori ai şoldurilor să facă un efort mai mare de mişcare şi împing corpul în faţă. De asemenea, şi genunchii tind să stea mai flexaţi, iar muşchii acestora fac un efort crescut.
Încălţămintea ideală ar trebui să aibă un toc de 2-3 cm, să fie confecţionată din material mai moale, să aibă talpă flexibilă şi moale, să aibă bot rotund şi, mai ales să fie pe numărul piciorului, ţinând cont că aproape 90 la sută dintre femei poartă încălţăminte cu numere mai mici decât ar trebui.
Cei mai periculoşi pantofi sunt cei care au tocul nu doar înalt, ci şi foarte subţire, caz în care pericolul unor luxaţii sau fracturi este extrem de ridicat.