La Școala medie din Marșinți, raionul Noua Suliță, a avut loc întâlnirea cu poeta populară din localitate, Sofia Roșca. Pentru această seară de creație elevii au pregătit și au recitat mai multe poezii, scrise de inimoasa și sufletista lor consăteană, iar Grupul vocal „Țărăncuța”, din care face parte și doamna Sofia Roșca, a interpretat mai multe creații folclorice, cântece cunoscute numai la Marșinți. Au fost invitați poetul Vasile Vascan, un bun prieten al marșințenilor, și lucrătorul culturii și autorul mai multor plachete de versuri din Stălinești, dl Serghei Bespalco. „Avem nevoie de asemenea oameni ca Sofia Roșca, a accentuat Serghei Bespalco. Ei duc lumina culturii în mase, contribuind la păstrarea zestrei spirituale a neamului”.
Sofia Roșca a fost felicitată de oficialități. Din partea Consiliului Raional a luat cuvântul Valentin Skorobogaci, specialist principal la Direcția de cultură, și i-a înmânat sărbătoritei o diplomă și un cadou de preț. Din partea Consiliului Orășenesc Noua Suliță i-a adresat un mesaj adjunctul primarului, Ghenadie Arsenii, iar din partea consătenilor – starostele Gheorghe Nichitovici.
Poetul Vasile Vascan, care cunoaște foarte bine familia Roșca, a caracterizat-o astfel pe doamna Sofia.
Sofia a crescut într-o familie cu mulți copii, rămânând la vârstă fragedă fără mamă. După absolvirea a opt clase, ea devine cusătoreasă și continuă să învețe la școala serală. Iată de unde pornește dragostea ei față de portul național. Singură creează modele de costume în stil popular moldovenesc, folosind ornamente străvechi și autentice, precum și cele stilizate. Împreună cu Aurica Bordian, lucrător al culturii, a creat Ansamblul folcloric „Țărăncuța”, cunoscut deja și în Europa.
În timpul întâlnirii, doamna Sofia Roșca a mulțumit școlii natale și celor prezenți pentru interesul pe care îl manifestă față de creația sa, pentru susținere în realizarea unor fapte bune. Din partea tuturor adoratorilor talentului Sofiei Roșca pe scenă a fost adus un buchet enorm de trandafiri. Sunt florile iubite ale dnei Sofiei Roșca. Trandafirul roșu simbolizează Iubirea și Recunoștința.
Chiar poeta populară arăta ca un trandafir înflorit, purta un costum național moldovenesc, confecționat de ea însăși, prin aceasta subliniind o mare dragoste față de casa și pământul natal, față de limba mamei și tradițiile strămoșești, păstrate cu sfințenie la Marșinți.
Crescuți din iubirea față de neam, trandafirii Sofiei Roșca nu se vor ofili niciodată”.
Vasile CARLAȘCIUC