Tratamentele fito-sanitare, arma grădinarului în lupta cu insectele dăunătoare

Уход-за-розами-летом-и-их-размножение

Primăvara, când toate plantele înfloresc, iar arbuştii şi arborii medicinali ne oferă comorile lor, toate simţurile noastre sunt trezite şi răsfăţate pentru a ne bucura de acest spectacol minunat al naturii.

Însă, odată cu noi, insectele sunt şi ele invitate să atace, şi de multe ori să strice, sau să consume toate aceste minunate ofrande. Ne vedem astfel puşi în faţa unei lupte, care durează câteva luni, principalele noastre arme fiind tratamentele fito-sanitare împotriva bolilor şi dăunătorilor.
Dintre dăunătorii cu care ne confruntăm cel mai des în această perioadă sunt: lymaxul, păduchele lanos, păduchele ţestos, viespea trandafirului, musculiţa albă, păduchele de trandafir, afidele, păianjenul roşu şi diverse specii de viermi sau omizi. La acestea se adaugă gândacii, ţânţarii sau furnicile care pot fi şi ele destul de supărătoare.
Plantele afectate sunt, mai ales, trandafirii, pomii fructiferi şi legumele, dar şi mulţi arbori decorativi.
Majoritatea insectelor pot fi îndepărtate cu Rel­dan şi Mos­pi­lan – insec­tici­de de foarte bună calitate. Pentru furnici şi omizi poate fi folosit preparatul Actelic. Acarienii şi păianjenii sunt îndepărtaţi cu Milbecknock.
Pentru lymacşi şi melci puteţi presăra pe sol Optimol sau Mesurol. Pentru gândaci şi ţânţari vă recomandăm Fendona, substanţă cu care se poate stropi şi tencuiala exterioară a caselor, fără să păteze.
Toate aceste substanţe se aplică când nu plouă. Ele au nevoie cam de 6-8 ore pentru a acţiona. De regulă, sunt necesare două stropiri la interval de 7 zile. Dacă însă aveţi de-a face cu musculiţa albă – mai greu de combătut – sunt necesare mai multe stropiri.
În ceea ce priveşte concentraţiile, respectaţi indicaţiile de pe ambalaje.
Dacă insectele sunt uşor de combătut, bolile plantelor sunt mai dificile, şi de multe ori necesită tratament susţinut pe o perioadă mai îndelungată. În unele cazuri chiar câţiva ani.
Pătarea la trandafiri şi pomii fructiferi, virozele, sau chiar cancerele, focul microbian sunt probleme care preocupă orice grădinar amator sau profesionist.
În afară de bine cuno­scuta zeamă bordoleză (cupru), Antra­colul este un foarte bun fungicid pentru combaterea acestor boli. Un alt fungicid cu acţiune sistemică este Topsinul. Ca si în cazul insecticidelor, acestea se aplică când nu plouă.
Indiferent de soluţia aplicată, la preparare şi stropire, folosiţi echipament de protecţie: mănuşi, ochelari şi mască facială; sunt substanţe chimice şi pot produce neplăceri persoanelor sensibile.

Добавить комментарий