Trei mănăstiri din sudul Bucovinei, incluse în lista UNESCO, se află pe lista reabilitărilor din fonduri europene, dintre care două primind deja fondurile de reabilitare, iar a treia aflându-se în stadiul de semnare a proiectului.
Este vorba despre restaurarea și conservarea patrimoniului cultural și modernizarea infrastructurii conexe la Mănăstirea Moldovița – 5,6 mil. lei valoare nerambursabilă și restaurare/conservare Mănăstirii Sucevița – 5,139 mil. lei, comunică lumeasatului.ro. Totodată, în perioada următoare vor începe lucrările de restaurare și la Mănăstirea Probota, valoarea proiectului fiind una consistentă, de 22, 6 milioane de lei, din care asistență financiară nerambursabilă – 22,2 mil. lei.
Reabilitarea bisericilor UNESCO este posibilă datorită proiectelor europene din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2003 și 2014-2020.
Trebuie de precizat că Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus, în anul 1993, pe lista patrimoniului cultural mondial, opt biserici din nordul Moldovei: Arbore (comuna Arbore), Humor (comuna Mănăstirea Humorului), Moldovița (Vatra Moldoviței), Pătrăuți (comuna Pătrăuți), Probota (Dolhasca), Biserica „Sf. Ioan cel Nou“ (Suceava), Voroneț (Gura Humorului) și Sucevița (comuna Sucevița). Pe lista preliminară (obiective de nominalizat cu proxima ocazie) mai figurează Mănăstirea Trei Ierarhi din Iași și Mănăstirea Neamț din comuna Vânători, județul Neamț.