Trump oprește ajutorul militar pentru Ucraina: de ce vrea SUA ca Kievul să capituleze și ce concesii ar trebui să facă Rusia

4 03 B 4

Donald Trump a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina. El a luat această decizie luni, 3 martie, după mai multe întâlniri cu consilieri și oficiali cheie din cabinetul său.

Presa americană relatează că Președintele SUA ar fi luat această decizie după ce Volodymyr Zelenski a declarat că războiul ar putea dura mult timp, comunică TSN.  Prin urmare, Trump a oprit ajutorul pentru a forța Ucraina să facă concesii teritoriale, ceea ce oficialii americani au declarat deja public. În schimbul acestui lucru, potrivit consilierului pentru securitate națională al lui Trump, Mike Waltz, Rusia trebuie să accepte garanții de securitate europene pentru Ucraina. Și conform planului de „pace” al administrației americane, acestea ar trebui să fie trupe europene de menținere a păcii în Ucraina.

Premierul polonez, Donald Tusk, a confirmat că Ucraina a încetat să mai primească chiar și armele americane care au fost deja livrate și sunt stocate în depozite din Polonia. „Acest lucru, desigur, pune Europa, Ucraina și Polonia într-o situație mai dificilă, dar trebuie să facem față”, a adăugat Tusk. Nu se știe dacă așa-numitul acord privind subsolul, pe care Kievul și Washingtonul nu au reușit să îl semneze săptămâna trecută în timpul vizitei lui Zelenski la Washington, care a dus la o uriașă dispută publică cu Trump și echipa sa, este suficient pentru a debloca ajutorul american.

Din SUA vin semnale foarte contradictorii. La început, secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că acordul privind mineralele cu Ucraina nu a fost discutat în acest moment. Ulterior, congresmenul Brian Fitzpatrick, după ce a discutat cu șeful Oficiului prezidențial, Andrii Yermak, a scris în X că acordul va fi semnat cât mai curând posibil. Luni, 3 martie, la un briefing la Casa Albă, Trump a declarat că acordul privind mineralele ucrainene nu și-a pierdut relevanța. În același timp, răspunzând la o întrebare privind suspendarea ajutorului militar pentru Ucraina, Trump a spus: „Nici măcar nu vorbesc despre asta acum”. Cu toate acestea, în câteva ore, transportul de arme din depozitele din Polonia a fost oprit.

De la bun început, trebuie remarcat faptul că administrația Trump nu a promis niciodată că Congresul, pe care îl controlează și Trump, va aproba un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina pentru 2025. Așadar, despre ce fel de ajutor suspendat vorbim? Adevărul este că administrația Trump nu a blocat transportul de arme către Ucraina, care a fost finanțat de pachetul de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, aprobat de Congres în aprilie 2024 sub administrația Biden. Cu toate acestea, ne amintim că Trump a blocat și acest ajutor timp de 7 luni — din septembrie 2023 până în aprilie 2024.

Din acest pachet de 61 de miliarde de dolari, au mai rămas câteva miliarde de dolari. Contam pe această asistență din partea SUA. La urma urmei, Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a subliniat în mod repetat că nu există niciun apetit în Congres pentru adoptarea unui nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. După Black Friday, la 28 februarie, în Biroul Oval, când Donald Trump și vicepreședintele său J.D. Vance l-au atacat pe Volodymyr Zelenski, care venise în SUA pentru a semna un acord privind subsolul în fruntea unei delegații ucrainene, Trump a declarat că președintele Zelenski „ar trebui să fie mai recunoscător”.

În mod interesant, administrația Trump nu exercită simultan presiuni puternice asupra Rusiei pentru a accepta să înceapă negocieri privind o încetare a focului în condiții acceptabile. Dimpotrivă, mass-media raportează în mod constant că SUA ia în considerare ridicarea unor sancțiuni împotriva Rusiei. De exemplu, luni, 3 martie, Reuters a raportat că Casa Albă a cerut Departamentului de Stat și Trezoreriei să pregătească o listă de sancțiuni care ar putea fi atenuate pentru a negocia cu rușii îmbunătățirea relațiilor diplomatice și economice.

De la începutul invaziei ruse la scară largă, Ucraina a primit 74 de pachete de ajutor militar sub administrația Biden. Acestea din urmă au inclus rachete interceptoare pentru sistemele de apărare aeriană, muniție pentru HIMARS, artilerie, sisteme antitanc, vehicule blindate etc. De exemplu, la jumătatea lunii februarie, președintele Zelenski a declarat că nu mai aveam cu ce să doborâm rachetele inamice din apropierea unuia dintre orașele ucrainene, deoarece nu aveam rachete pentru sistemele Patriot. Dar asistența americană include și schimbul de informații și sistemul Starlink, care se află în mâinile lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume, cu acces nelimitat la Casa Albă.

Potrivit lui Mark Kancian, colonel în retragere și consilier principal al Departamentului de Apărare și Securitate din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS), dacă armele americane nu sosesc pentru mult timp, Ucraina poate rezista între două și patru luni.

„Europenii și industria de apărare ucraineană furnizează aproximativ jumătate din veniturile pe care Ucraina le primește în fiecare lună, deci acestea nu vor fi reduse la zero. Cu toate acestea, Ucraina abia rezistă datorită asistenței oferite de SUA. Fără acest ajutor, capacitățile militare ale Ucrainei se vor deteriora treptat și, în cele din urmă, liniile frontului se vor îndoi și rușii vor pătrunde. Problema nu este legată de anumite arme, ci de nivelul de sprijin. Forțele armate aflate în luptă au nevoie de un flux continuu de toate tipurile de sprijin. În ciuda faptului că atenția este concentrată pe sisteme precum HIMARS și tancuri, cheia este cantitatea”, comentează Mark Kanchian pentru TSN.ua.

Nu toată lumea din Congres sprijină acțiunile administrației Trump. De exemplu, senatorul republican Susan Collins a declarat că SUA ar trebui să continue să sprijine Ucraina. Cu toate acestea, din păcate, astfel de voci în rândurile republicanilor sunt destul de rare. De exemplu, senatorul Markwayne Mullin a declarat că, dacă Zelenski nu dorește să negocieze pacea, atunci nu este treaba Statelor Unite să își oblige contribuabilii să continue să finanțeze un război fără sfârșit pe care Ucraina nu îl poate câștiga.

Imediat după scandalul din Biroul Oval de vineri, 28 februarie, Secretarul de Stat, Marco Rubio, a declarat că Volodymyr Zelenski ar trebui să-și ceară scuze. Senatorul republican, Lindsey Graham, care este considerat un apropiat al lui Trump, i-a cerut chiar Președintelui ucrainean să demisioneze. La aceasta, Volodymyr Zelenski a răspuns că i-ar putea acorda dlui Graham cetățenia ucraineană, astfel încât vocea sa să capete greutate în țara noastră.

Marți, 4 martie, înainte de discursul lui Donald Trump în Congres privind Starea Uniunii, J.D. Vance a declarat că, pentru a debloca ajutorul american, Ucraina trebuie să se așeze la masă și să înceapă negocierile. În același timp, a spus el, Donald Trump este încă angajat față de acordul privind mineralele rare.

„Ne dorim ca ucrainenii să aibă un stat suveran și independent. Credem că trupele ucrainene au luptat foarte curajos, dar suntem într-un punct în care nici Europa, nici Statele Unite, nici ucrainenii nu pot continua acest război pe termen nelimitat. De aceea, este important ca toată lumea să se așeze la masă”, a declarat J.D. Vance, acuzând conducerea ucraineană că negociază cu rea-credință și că tratează incorect Statele Unite în ceea ce privește ajutorul.

Marți seara, 4 martie, Volodymyr Zelenski a postat pe rețelele de socializare că întâlnirea de vineri de la Washington, D.C., de la Casa Albă, nu a decurs conform planului. „Este o rușine că s-a întâmplat acest lucru. Este timpul să facem ceea ce trebuie. Am dori să ne asigurăm că cooperarea și comunicarea viitoare sunt constructive. Apreciem cu adevărat cât de mult a făcut America pentru a ajuta Ucraina să își mențină suveranitatea și independența. Și ne amintim momentul decisiv în care președintele Trump a acordat Ucrainei „Javelin”.  Suntem recunoscători pentru acest lucru. În ceea ce privește acordul privind mineralele și securitatea, Ucraina este pregătită să îl semneze în orice moment și în orice format convenabil”, a subliniat Președintele ucrainean.

Prin urmare, este foarte probabil ca negocierile dintre Ucraina și SUA cu privire la acordul privind mineralele de pământuri rare, de care Trump este atât de interesat, să fie reluate, iar documentul va fi semnat în cele din urmă. Cu toate acestea, cel mai important lucru acum este să îi transmitem personal lui Trump și membrilor cabinetului său, care trăiesc cu adevărat în spațiul dezinformării rusești, că fără garanții de securitate fiabile pentru Ucraina, niciun acord de încetare a focului cu Rusia nu va funcționa.

Mike Waltz subliniază că, pentru a ajunge la un acord, Kievul trebuie să cedeze teritorii, iar Rusia trebuie să accepte garanții de securitate europene — trupe europene în Ucraina. Cu toate acestea, concesiile teritoriale, așa cum a spus Putin în repetate rânduri, reprezintă recunoașterea legală a Crimeii și a patru regiuni ucrainene care sunt înscrise ilegal în constituția rusă. Kremlinul nu va da înapoi de la această cerere, ceea ce ar însemna cedarea Hersonului și Zaporijjia. Ucraina nu va face niciodată acest lucru. Nici UE nu va sprijini această opțiune. În ceea ce privește trupele europene ca forțe de menținere a păcii în Ucraina, Kremlinul a subliniat, de asemenea, în mod repetat, că aceasta este o linie roșie pentru el.

Potrivit doctorulșui Liam Collins, ofițer de carieră în forțele speciale, absența asistenței americane ar putea accelera acceptarea de către Kiev a unui acord nedorit, deoarece capacitățile de apărare ale Ucrainei ar fi reduse până la punctul în care ar putea fi făcute progrese rusești. Totuși, acest lucru este departe de a fi sigur. „Aceasta poate fi doar o poziție pe termen scurt a administrației Trump pentru a obține condiții mai favorabile ale acordului privind drepturile asupra mineralelor (ucrainene — n.r.). Deși acest lucru poate părea un șantaj politic, SUA au oferit un sprijin semnificativ Ucrainei, iar administrația Trump consideră că acesta este un mod corect de a compensa SUA pentru miliardele de dolari pe care le-a oferit. Ar putea fi, de asemenea, o stratagemă a lui Trump pentru a determina țările europene să își sporească sprijinul”, comentează Liam Collins pentru TSN.ua.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий