Ucraina a devenit membră a Consiliului Fondului Global de Mediu și va reprezenta în acest an, pentru prima dată, interesele a 13 țări din așa numită zonă „statelor învecinate” (Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Croatia, Georgia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România și Serbia), comunică Ministerului Ecologiei și Resurselor Naturale din Ucraina.
După cum a explicat Mykola Kuzio, ministrul adjunct al Ministerului Ecologiei cu privire chestiunile legate de integrarea europeană, acest lucru va contribui la consolidarea cooperării între Fondul Global pentru Mediu și așa numita zonă a „statelor învecinate” și va permite implementarea unor proiecte care vizează îmbunătățirea stării mediului.
Fondul Global pentru Mediu a fost instituit în 1991, cu scopul de a susţine ţările în curs de dezvoltare prin finanţarea proiectelor şi programelor care contribuie la protecţia mediului global. Granturile GEF susţin proiecte care ţin de şase probleme globale de mediu: biodiversitate, schimbarea climei, apele transfrontiere, degradarea terenurilor, stratul de ozon, şi poluanţii organici persistenţi.