Iată că am ajuns în fruntea ţărilor de pe continent în privinţa creşterii preţurilor la produsele alimentare.
Anul acesta valoarea „coşului de consum” a crescut cu 15 la sută. Au „săltat” preţurile la carne, lactate şi la produsele de panificaţie. Experţii explică aceasta prin reducerea şeptelului de vite mari cornute şi de porci, care în prezent a scăzut la cel mai mic nivel din întreaga perioadă a independenţei. „Mai devreme sau mai târziu aceasta urma să se întâmple, a accentuat într-un interviu pe paginile presei centrale, profesorul kievean Viktor Pabat. De ce? Fiindcă sectorul zootehnic, una dintre principalele ramuri ale Complexului agroindustrial ucrainean, este aproape distrus”.
Să operăm cu cifre. În comparaţie cu indicii de la 1 ianuarie 1991, şeptelul de vite mari cornute s-a redus de 7 ori, de porci – de 4 ori, de oi şi capre – de 6 ori. Numai numărul păsărilor domestice a rămas la acelaşi nivel. Iată explicaţia principală de ce producţia scade, iar aceasta se răsfrânge asupra nivelului asigurării populaţiei ţării cu produse alimentare, fără să mai vorbim de locuri de muncă şi de formare a Bugetului de stat.
Nu putem afirma că situaţia este catastrofală: în Ucraina există toate posibilităţile şi resursele pentru reînnoirea capacităţilor de producţie ale sectorului zootehnic. Lozinca „Sectorul zootehnic – baza satului ucrainean”, lansată în 2006 este şi mai actuală în prezent. Pot fi stimulaţi sătenii pentru a creşte în gospodăriile lor individuale şi junci, şi tăuraşi până la greutatea de 450 kilograme. Astfel vor fi păstrate resursele genetice ale gospodăriilor noastre, fără a fi aduse ele de peste hotare.
Uneori se întâmplă că de dezvoltarea sectorului zootehnic din Ucraina sunt interesaţi partenerii noştri de peste hotare. Iată, cetăţeanul Johannes Laitner din Austria a vizitat raionul Hliboca în luna august a anului curent. A fost o călătorie în scopuri personale, căci domnul Laitner a hotărât să caute mormântul străbunicului său, care a trăit la Hliboca pe timpul administraţiei austriece. El a dăruit cooperativei „Gazde bune” din satul Myhailivka utilaj de marcă austriacă pentru fabricarea brânzeturilor tari. „Gazdele” de la Myhailivka l-au invitat pe sponsorul lor la deschiderea ei, care va avea loc la 7 decembrie a.c.
Cooperativa de fabricare a produselor lactate va funcţiona în fosta baie a satului. Încăperea a fost reparată, a fost instalat utilajul necesar. Laptele va fi colectat de la gospodarii din sat, se va ţine cont de calitatea lui. Pentru aceştia este convenabil, căci li se va plăti câte 8 grivne pentru un kilogram de lapte şi nu trebuie să-şi ducă producţia la piaţă – la Hliboca sau Cernăuţi. Potrivit spuselor preşedintelui cooperativei, Mykola Rubaneţ, pe timp de iarnă ea va produce smântână şi produse lactate, iar vara – brânzeturi tari. Întreaga producţie va corespunde standardelor europene. Exemplul cooperativei din Myhailivka merită să fie urmat. Poate asemenea „Gazde bune” vor apărea şi în alte localităţi ale regiunii?!
Vasile CARLAȘCIUC