Ucraina este îngrijorată de dualitatea poziţiei Moldovei

moldova-ucraina-steag

Ucraina este îngrijorată de dualitatea poziţiei politice a Moldovei, consideră directorul de programe al Asociaţiei pentru Politică Externă din Republica Moldova (APE), Natalia Stercul.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ea a spus că „la aceasta contribuie, în primul rând, declaraţia Preşedintelui RM, Igor Dodon, referitor la situaţia din Crimeea, ceea ce, în opinia autorităţilor de la Kiev, este o lipsă de respect faţă de integritatea teritorială a Ucrainei”.

„Creşterea neîncrederii faţă de Moldova a fost provocată şi de conflictul recent dintre preşedintele Dodon şi Guvern privind participarea militarilor moldoveni la exerciţiile NATO în regiunea Lviv. Decizia preşedintelui, care a interzis plecarea militarilor, convinge tot mai mult Ucraina că Republica Moldova intră în sfera de influenţă a Kremlinului”, a spus expertul.

Potrivit ei, guvernele celor două ţări „îşi consolidează tot mai mult cooperarea, fapt demonstrat de realizarea Foii de parcurs în domeniul cooperării transfrontaliere, care include aspecte importante, cum ar fi demarcarea frontierei şi exploatarea în comun a complexului hidroenergetic Dnestrovsk”.

„Dar este necesar să se ia în considerare lipsa reală de cooperare la nivel prezidenţial. În loc să impulsioneze dezvoltarea relaţiilor dintre state, politica preşedintelui Republicii Moldova din păcate duce la creşterea neîncrederii din partea ţării partenere”, a spus Stercul.

Ea a menţionat că în relaţia cu Transnistria, Ucraina «a trecut de la o politică de loialitate la o politică de relaţii moderate».

«Acest lucru se datorează situaţiei de criză din Ucraina. Dacă anterior Kievul avea o atitudine mai delicată faţă de Transnistria, acum poziţia finală este sprijinul deplin al integrităţii Moldovei», a subliniat ea.

Directorul executiv al APE, Victoria Bucătaru, consideră că, «înainte de a construi relaţii cu Rusia, Dodon trebuie să stabilească relaţii cu Uniunea Europeană, ceea ce va contribui la integrarea în infrastructura comună europeană».

Добавить комментарий