Ucraina este tot mai aproape de un posibil faliment. Potrivit agenţiei de evaluare „Standard & Poor’s”, ratingul suveran al Ucrainei este de CCC, cu valoare negativă, ceea ce înseamnă că în cel mai scurt timp Kievul nu va putea să-şi onoreze datoriile în valută. În astfel de condiţii falimentul nu mai este un lucru fantastic şi nu se va lăsa aşteptat.
Sunt mai mulţi factori care nu sunt prielnici dezvoltării economice a Ucrainei. Primul şi cel mai important factor este conflictul armat din Donbas. Pentru întreţinerea capacităţii de luptă a armatei, Kievul cheltuiește circa 10 milioane de USD zilnic. Sunt sume băneşti enorme pentru un stat sărac ca Ucraina. Autorităţile de la Kiev, dar mai ales miniştrii străini din Guvern, cum ar fi lituanianul Aivaras Abromavicius şi americana Natalia Iaresko, au tot sperat că vor reuşi să atragă în economie investiţii de peste hotare, însă noul rating negativ, de care se cam ţine cont în Occident, reduce şansele Kievului de a găsi investiţii externe.
În acelaşi timp, Moscova se uită cu mari speranţe în direcţia Ucrainei, aşteptând cu nerăbdare o posibilă „moarte financiară” a Kievului. În context, ministrul rus de finanţe Anton Siluanov a comunicat că Rusia solicită Ucrainei să achite datoria de 3 miliarde USD, făcută de fostul preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovyci. Datoria respectivă trebuie întoarsă până în decembrie 2015, în caz contrar, potrivit oficialului rus, Moscova se va adresa către Curtea internaţională de arbitraj. Siluanov a mai spus că partea ucraineană i-a dat asigurări că datoriile faţă de Rusia sunt incluse în Bugetul de stat, însă se teme că poate fi minţit…
Este de menţionat că Ucraina s-a adresat deja către Federaţia Rusă cu cererea de restructurare a datoriilor. Moscova nici nu discută despre o astfel de posibilitate, conştientizând faptul că aceste 3 miliarde USD pot să fie o povară mult prea mare pentru economia ucraineană şi sistemul financiar de la Kiev. Este încă o şansă pentru a obţine o victorie asupra Ucrainei în plan economic. Doborâtă la pământ – consideră Moscova – Ucraina n-o să mai opună niciun fel de rezistenţă.
În acelaşi timp, Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, declară că anul 2016 va fi unul mai bun şi ne putem aştepta la o mică creştere economică. Declaraţia se încadrează cu greu în prognozele sumbre ale economiştilor privind falimentul şi colapsul financiar. Aflându-se între faliment prognozat şi creştere economică verbală, Kievul face impresia unei ţări statice care pe zi ce trece pierde controlul asupra situaţiei interne.
Despre faptul că situaţia nu este dintre cele mai bune ne indică dorinţa Guvernului de la Kiev de a restructura datoria externă. Astfel, ministrul ucrainean al Finanţelor, Natalia Iaresko, a comunicat că Ucraina va negocia cu creditorii externi un plan de restructurare a datoriilor, care ar putea include reducerea dobânzilor, prelungirea scadenţelor, precum şi scăderea nivelului obligaţiunilor guvernamentale. În acelaşi timp, oficialul ucrainean a îndemnat Rusia să participe la discuţiile pentru renegocierea datoriilor, ceea poate fi calificat ca un semnal de slăbiciune economică, dar mai ales politică în faţa unei ţări, recunoscută oficial de autorităţi ca stat agresor. „Nu cere ajutor inamicului în timp de război”, spune o înţelepciune populară chineză.
Marin GHERMAN, politolog