Ucraina a refuzat joi să ratifice o convenţie a Consiliului Europei privind protecţia femeilor, numeroşi deputaţi considerând textul «inacceptabil» pentru societatea ucraineană deoarece interzice discriminarea bazată pe orientare sexuală, relatează AFP. După o dezbatere aprinsă în plen, s-a decis să se trimită textul la comisia de specialitate pentru a fi refăcut, înainte de a organiza un nou vot pentru a fi ratificat.
«În acest proiect de lege, există lucruri care sunt inacceptabile pentru societatea ucraineană, care sunt inacceptabile pentru biserica ucraineană», a declarat Igor Mosiciuk, membru al Partidului Radical. Convenţia Consiliului Europei asupra prevenirii şi luptei contra violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice, datând din 2011, are ca scop «să protejeze femeile contra tuturor formelor de violenţă» şi «să contribuie la eliminarea tuturor formelor de discriminare la adresa femeilor». «Punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentei convenţii (…) trebuie să fie asigurată fără nicio discriminare, bazată mai ales pe (…) rasă, culoare (…), orientare sexuală», adaugă textul.
Acest ultim punct i-a divizat în mare parte pe deputaţii Ucrainei, unde Biserica Ortodoxă are o influenţă puternică în centrul, estul şi sudul ţării, iar Biserica Greco-Catolică — în vest. Homosexualitatea, care era pedepsită prin lege în epoca sovietică, rămâne în mare parte stigmatizată. A treia paradă gay din istoria Ucrainei independente a strâns în iunie aproape 700 de militanţi, care au defilat protejaţi de mii de poliţişti în centrul Kievului, aminteşte France Presse. «Trebuie să acceptăm multe valori europene, dar cu siguranţă nu pe cele care batjocoresc fundamentele creştinismului», a declarat Iuri Solovei, un deputat din partidul preşedintelui Petro Poroşenko. Aceste declaraţii au provocat indignarea organizaţiilor ce apără drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transsexuali). «Este interzis să baţi o femeie, dar să fie bătută pentru că este lesbiană sau bisexuală este posibil», a deplâns Bogdan Globa, director executiv al organizaţiei «Punct de Sprijin».
«Este un pas înapoi pentru Ucraina. Este de asemenea un semnal puternic trimis Europei care arată că în ceea ce priveşte aspectele legate de lupta împotriva discriminării (…), noi nu împărtăşim valorile Uniunii Europene», a adăugat el, conform Agerpres.