În 2019 expiră acordul dintre compania NAFTOGAZ și GAZPROM pentru tranzitul gazelor din Rusia spre Europa. Prin rețeaua de conducte din Ucraina se poate asigura tranzitul unei treimi din importurile de gaz ale UE din Rusia. Dacă această rută va fi ocolită, veniturile Ucrainei scad cu echivalentul a 4 la sută din PIB, ceea ce ar produce un dezechilibru financiar greu de suportat de o economie și așa aflată în dificultate.
Uniunea Europeană s-a implicat în negocieri, sperând la un nou acord, trilateral, care să asigure siguranța energetică a consumatorilor și folosirea în continuare a rutei ucrainiene pentru tranzitul gazelor. Între NAFTOGAZ și GAZPROM există un litigiu istoric, Rusia fiind obligată să plătească 2,5 miliarde dolari prin decizia Curții din Stockholm.
Naftogaz a mai deschis o mediere prin care solicită de la Gazprom 12,5 miliarde dolari.
Tema gazului rusesc se află și între temele de dezbatere din campania electorală pentru alegerile prezidențiale din Ucraina.
Ucraina și o serie de țări din UE și NATO critică puternic proiectele NORD STREAM 2 și TURK STREAM aflate în construcție avansată care vor compensa ruta de tranzit din Ucraina.