Ucraina este situată pe marginea de nord a centurii active seismic, unde s-a produs cutremurul devastator din Turcia. Cele mai puternice cutremure din Ucraina sunt posibile în sud-vestul regiunii Odesa, a relatat director adjunct al Institutului de Geofizică al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, Oleksandr Kendzera, transmite Canalul 24. „Au fost cutremure pe teritoriul Ucrainei și vor mai fi în viitor. Cert este că de fapt ne aflăm la marginea aceleiași centuri, în care s-au produs cutremure în Turcia la granița cu Siria. Ne aflăm pe marginea de nord a acestei centuri, iar cutremurele au avut loc în sud-vest”, a remarcat intervievatorul.
Kendzera a adăugat că cutremurele puternice resimțite pe teritoriul nostru sunt generate de zona Vrancea. Potrivit acestuia, această zonă aparține de fapt aceleiași centuri active din punct de vedere seismic, care s-a format ca urmare a faptului că placa continentală eurasiatică, începând din Azore peste Marea Mediterană, se întinde prin zona Vrancea, ajunge în Turcia, Caucaz și trece mai departe, unde se împarte în două centuri, dintre care una merge spre sud, iar cealaltă – spre Kamceatka. Expertul a remarcat că cutremurele din Ucraina și Turcia nu sunt neobișnuite, dar nu au fost atât de distructive.
De menționat că la 6 februarie a avut loc un cutremur lângă Odesa. Cutremurele cu magnitudinea de 4,6 s-au simțit în România. Epicentrul este în Vrancea. Potrivit Institutului de Geologie și Seismologie din Moldova, în republică a fost înregistrat la ora 03:26 un cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com