În Ucraina, cultivarea fructelor de nișă, este un tip de afaceri agricole profitabile dezvoltate pe un segment unde se înregistrează o concurență scăzută.
Un exemplu de astfel de fructe de pădure sunt merișoarele sau cum mai sunt numite afinele roșii. În sezonul precedent producția internă de afine roșii a constitut 338 de tone, ceea ce a permis Ucrainei să se regăsească în top zece țări producătoare de afine. Cu toate acestea, potențialul de pe acest segment este cu mult mai mare. Totul depinde de metoda de recoltare. În Ucraina, fructele sunt recoltate din păduri, manual, pe când în restul țărilor afinele sunt cultivate în plantații, iar recoltarea se face automatizat.
Experții din industrie recomandă producătorilor ucraineni de fructe de pădure să se orienteze la producția din Belarus și Letonia. Aceste țări au recoltat, în anul trecut, 451 și, respectiv, 344 de tone de afine, surclasând Ucraina și Macedonia. Acestea din urmă au adunat, în 2017, 303 tone de fructe de pădure.
Analiștii au constatat că plantațiile de afine sunt de perspectivă. Totodată, producătorii pot beneficia de sprijin din partea statului în cadrul programului pentru perioada 2017-2021. Statul va aloca fonduri agricultorilor în sumă totală de 1% din PIB.
Merișoarele au și un avantaj climateric. Acestea iubesc umezeala și nu se tem de îngheț. Se dezvoltă în regiunile de nord și formează roade până la 60 de ani.
Lansarea unei noi întreprinderi agro, pe piața ucraineană, care să cultive merișorul este un pas în timp util și de perspectivă.