„Ucraina şi Moldova au nu numai frontieră comună, ci şi valori comune”
După cum s-a comunicat, astăzi Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat o vizită de lucru la Kiev. Ea a fost primită de Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, transmit mediile ucrainene. După negocieri a urmat briefingul comun al celor doi şefi de stat.
Volodymyr Zelenski a remarcat importanța nu numai a granițelor comune, ci și a valorilor comune ale Moldovei și Ucrainei. „Solidaritatea dumneavoastră cu țara și poporul nostru este foarte importantă”, a adăugat Președintele ucrainean.
În cadrul acestui briefing, Volodymyr Zelenski a subliniat că Ucraina evaluează riscurile invaziei de către așa-numita Transnistrie și este gata să dea un răspuns clar. „Astăzi am abordat problema riscurilor. Nu aș numi lovituri din partea Transnistriei asupra Ucrainei. Dacă aşa ceva va fi, aceasta ar însemna o greșeală globală. Primim mai multe semnale, ele sunt neplăcute. Dar acești oameni din teritoriu ocupat temporar al Moldovei ar trebui să ştie că pentru noi nu va fi o lovitură, ci o palmă, dar cu siguranță vom răspunde cu o lovitură”, a declarat Volodymyr Zelenski. În același timp, Președintele consideră că Ucraina ar trebui să depună eforturi pentru a preveni escaladarea. „În primul rând, trebuie să facem totul pentru ca să nu existe destabilizare în regiune”, a opinat șeful statului.
Anterior Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că riscurile unui atac al trupelor ruse din Transnistria există, deși puțin probabil.
La briefing Maia Sandu a declarat că Moldova este gata să susţină Ucraina în ceea ce priveşte deminarea teritoriului şi acordarea de ajutor umanitar. „Moldova este o ţară mică, dispunând de instrumente modeste, dar noi suntem gata să susţinem restabilirea după război a Ucrainei”, a subliniat Maia Sandu. Ea a menţionat faptul că guvernul moldav a acordat ajutor umanitar în regiunile Vinnyţia, Odesa, Cernăuţi şi Mykolaiv şi este predispus să continue această activitate. În afară de aceasta, Preşedintele Moldovei a menţionat că de la începutul invaziei ruse la scară largă, din Ucraina au sosit în Moldova circa 500 mii de oameni, lor li s-a acordat ajutorul necesar. În momentul de faţă în Moldova au rămas 72 mii de refugiaţi din Ucraina, inclusiv 42 mii de copii, ceea ce constituie 10 la sută din numărul copiilor din ţară.
În timpul aflării sale în Ucraina, liderul Moldovei, Maia Sandu, a vizitat Borodianka, Bucea și Irpin, regiunea Kiev, care au fost distruse de ocupanții ruși.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com