Compania poloneză Gas System caută diverse posibilităţi de a duce la bun sfârşit proiectul energetic de creare a unei reţele est-europene de transportare şi distribuţie a gazelor. De menţionat că părţile negociază punerea în funcţiune la frontiera ucraineano-poloneză a unui interconector de gaze, care va permite sporirea cantităţii de gaze transportate din statele UE în Ucraina. De fapt, proiectul Gas System este foarte ambiţios, constând în integrarea a două sisteme naţionale de transportare a gazului şi aderarea energetică în acest mod a Ucrainei la UE.
Aşadar, Ucraina va obţine posibilitatea să achiziționeze gaz nu numai din Polonia, dar şi din Lituania. Kievul, de asemenea, va fi conectat la LNG terminalele din zona Balticului, ceea ce va însemna o diversificare deplină a surselor energetice, despre care se vorbeşte de decenii în Ucraina, însă nu s-a făcut nimic până acum. Şi dacă nu s-a făcut, o face Varşovia, fiindcă are şi ea un mare interes în această afacere, inclusiv consolidarea poziţiei de lider regional în cadrul competiţiei informale cu Germania.
În momentul de faţă doar Slovacia dispune de un interconector la frontieră, care permite Ucrainei să importe gaz rusesc în regim revers, reducând în acest mod dependenţa de monopolistul „Gazprom”. Aplicarea unui sistem similar de transportare a gazelor din Polonia va însemna pentru Ucraina un pas colosal de mare în calea independenţei energetice. Potrivit estimărilor, realizarea totală a proiectului va avea loc în anul 2019. Până la comasarea sistemului ucrainean de transportare a gazelor cu cel polonez, statele din estul UE au convenit să finanţeze construirea mai multor interconectoare, care vor minimaliza riscurile energetice şi vor lăsa Rusia fără posibilitatea să majoreze voluntar şi monopolist preţurile la gaz. Într-o oarecare măsură, statele est-europene participă la un complot energetic anti-rus.
De consolidarea poziţiilor energetice ale statelor din estul UE se ocupă experţii fondului Connecting Europe Facility (CEF), care finanţează şi caută resurse băneşti pentru Baltic Energy Market Interconnection Plan, reprezentând o idee geostrategică grandioasă de a uni UE prin interconectoare cu sistemul de transportare a gazelor din nordul Africii, ceea ce va diminua cu 35 la sută dependenţa UE de gazul rusesc. Finalizarea proiectului Baltic Energy Market Interconnection Plan va permite Chinei să ofere UE gaz din Asia Mijlocie, fără să implice marele intermediar, adică Rusia. Aşadar, complotul est-european poate să capete dimensiuni continentale.
Revenind la subiecte regionale, trebuie menţionat faptul că Ucraina este în acest context o verigă geografică importantă, dispunând de un amplu sistem de transportare a gazului, care, însă, trebuie modernizat. Până la integrarea completă a celor două sisteme de transportare a gazului, cu ajutorul interconectoarelor Ucraina poate achiziţiona gaz din Lituania, poate să-l distribuie în Polonia prin gazoductele nordice, dar şi să obţină posibilitatea importării în regim revers a gazului rusesc prin Polonia la un preţ mai mic.
Potrivit Companiei „Naftogaz Ukrainy”, în finalizarea cât mai rapidă a lucrărilor de construcţie este interesată China, de aici rezultă şi posibilitatea implicării ei în proiect în calitate de investitor. Totul depinde de conjunctura economică, dar mai ales de calităţile diplomatice ale politicienilor de la Kiev şi mediului de afaceri, poziţia geografică a Ucrainei fiind un avantaj în acest caz.
Marin GHERMAN, politolog