Despre aceasta a comunicat Serviciul de presă al Oficiului prezidențial, citat de Ukrinform. Discuțiile bilaterale au început în marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai liderilor de state privind implementarea Formulei de Pace de la Davos, Elveția, conform instrucțiunilor președintelui Volodymyr Zelenski în cadrul Declarației comune a G7 privind sprijinul pentru Ucraina. Partea ucraineană a fost reprezentată de șeful Oficiului Prezidențial, Andrii Yermak, iar partea română de secretarul de stat în cadrul Ministerului român al Afacerilor Externe, Iulian Fota.
Potrivit Președinției, convorbirile au marcat ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul de parteneriat strategic, ceea ce reprezintă o continuare logică a înțelegerilor rezultate în urma convorbirii telefonice dintre președinții Ucrainei și României din 9 ianuarie anul curent și un pas spre punerea în aplicare a Declarației comune a liderilor celor două state din 10 octombrie 2023. Astfel, România a devenit cel de-al nouălea stat care a demarat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a reafirmat sprijinul nemijlocit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euroatlantic.
Igor Jovkva, adjunctul șefului Oficiului Prezidențial, a subliniat că, fără România, este imposibil de imaginat garanții depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre.
La rândul său, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tocițki, a exprimat recunoștință României și poporului român pentru asistența continuă. Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com