Premierul ucrainean, Volodimir Groisman, a declarat că, în timpul vizitei pe care o va efectua în Israel în perioada 14-16 mai 2017, intenționează să ridice problema recunoașterii Holodomorului din 1932-1933 drept genocid al poporului ucrainean, scrie korrespondet.net, citat de rador.
„Vom discuta în mod obligatoriu despre acest lucru. Am analizat acest subiect când a venit aici șeful Parlamentului israelian și vom discuta şi cu președintele Israelului. Aceasta este o chestiune foarte importantă, în privinţa căreia trebuie să găsim un numitor comun, pentru că este foarte important pentru Ucraina. Contează ca valorile noastre să fie recunoscute în lume, este importat ca tragediile care au avut loc să fie aduse în discuţii şi ca aceste chestiuni să obţină sprijin în întreaga lume civilizată. Iar noi vom lupta pentru această cauză. Nu există o altă soluție” – a precizat premierul ucrainean.
Groisman a mai declarat că, în timpul vizitei sale în Israel, mai planifică să discute despre aprobarea zonei de comerț liber începând cu anul 2017, să încheie un acord între ministerele sănătății din cele două țări privind cooperarea bilaterală strategică şi să învețe din experiența Israelului în ceea ce priveşte parcurile tehnologice și noile tehnologii din domeniul agricol.
Marea Foamete din Ucraina, cunoscută în limba ucraineană drept „Holodomor”, organizată de regimul condus de Stalin în perioada 1932-1933, a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale din istoria modernă a ucrainenilor, cu un număr de morți estimat de Academia de Științe a Ucrainei la circa 4,5 milioane de oameni. În total, numărul celor care au murit de foame pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice se ridică la circa opt milioane. Holodomorul ucrainean a fost recunoscut şi condamnat oficial de următoarele state: SUA (1998), Estonia (1993), Australia (2003), Canada (2003), Ungaria (2003), Lituania (2005), Georgia (2005), Polonia (2006), Peru (2007), Paraguay (2007), Ecuador (2007), Columbia (2007), Mexic (2008), Letonia (2008). De asemenea, Holodomorul a fost recunoscut la nivel regional şi local în ţări precum Spania, Australia, Italia, Argentina, Canada, Brazilia, Portugalia, Marea Britanie.
Ucraina marchează Ziua Holodomorului în ultima sâmbătă a lunii noiembrie, în toate orașele ucrainene, precum și în străinătate, fiind organizate acțiuni cu caracter solemn.