UE ar trebui să dezvolte și să pună în aplicare o versiune modernă a Planului Marshall al SUA din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dar, de data aceasta, eforturile ar trebui să fie îndreptate spre reconstrucția Ucrainei și a Republicii Moldova. Această propunere a fost făcută de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, citată de Euractiv.
Sandu a făcut această propunere în cadrul conferinței anuale a UE de la Bruxelles privind bugetul UE.
„Planul Marshall a fost conceput și pus în aplicare pentru a arăta unui continent devastat de război că capitalismul și democrația erau o cale mai bună decât tot ceea ce oferea comunismul. Versiunea modernă de astăzi a unui astfel de plan ar trebui să ofere o speranță similară și celor care aspiră la statutul de membru al UE”, a declarat Maia Sandu.
Apelul doamnei Sandu este un ecou al unor apeluri similare pentru un „plan Marshall” pentru Ucraina, lansate anul trecut de Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenski, și de liderii mai multor state membre ale UE. Potrivit estimărilor făcute de experți ai ONU în februarie, redresarea Ucrainei va necesita 486 miliarde de dolari în următorul deceniu, cu 75 de miliarde de dolari mai mult decât se preconiza în 2023.
În discursul său, liderul moldovean a subliniat că bugetul UE nu ar trebui să fie direcționat doar către proiecte critice de mediu, promovarea proiectelor digitale și de infrastructură, ci ar trebui să vizeze și protejarea valorilor comune europene și umaniste. Acestea ar trebui să fie resurse pentru a respinge atacurile asupra țărilor amenințate de „forțele întunecate” care văd un viitor alternativ pentru UE.
„Trebuie să investim în salvarea de vieți, în restabilirea păcii și în protejarea libertății în momentele cheie ale istoriei”, a declarat Președintele moldovean.
Ucraina plătește un preț uriaș pentru a limita ambițiile imperiale ale Rusiei și, prin urmare, poate conta pe un nou Plan Marshall pentru a ne reconstrui și transforma economia. Această declarație a fost făcută de prim-ministrul Denys Șmyhal în februarie 2024, în timpul discursului său la Forumul Parteneriatului SUA-Ucraina.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com