În anul 2019, UE va delega o misiune de experți în Ucraina pentru a pregăti asistență pentru regiunea Mării Azov, care ar fi suferit în urma “restricțiilor de navigație în regiune».
Despre aceasta se menţionează în declarația finală a Consiliului de asociere UE-Ucraina, care şi-a ţinut lucrările, luni, la Bruxelles. Ucraina a fost reprezentată la eveniment de prim-ministrul ţării, Volodymyr Groisman, iar UE – de către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.
«UE este dispusă să întreprindă măsuri pentru a-și consolida sprijinul pentru regiunile din Ucraina, afectate de situația din Marea Azov. În acest context, UE intenționează să trimită o misiune de evaluare în Ucraina, la începutul anului 2019″, se menţionează în documentul adoptat.
Vorbind la o conferință de presă comună cu Groisman, Federica Mogherini a refuzat să comenteze declarația anterioară a şefului MAE al FR, Serghei Lavrov, despre eventualitatea unor noi provocări din partea Ucrainei împotriva Rusiei, spunând în schimb că „aplicarea de forță militară de către Rusia împotriva navelor ucrainene este lipsită de orice justificare».
Cât priveşte celelalte chestiuni, la conferința de presă și în cadrul declarației comune scrise, sunt reiterate toate pozițiile anterioare ale Uniunii Europene privind situația din Marea Azov în general și incidentul din strâmtoarea Kerci, în particular, inclusiv apelul către Rusia de a pune imediat în libertate navele și marinarii ucraineni, asigurând „libertatea absolută a navigaţiei în Marea Azov”.
La rândul său, în cadrul conferinţei de presă menţionate, primul ministru al Ucrainei a făcut din nou apel către țările UE de a-şi închide porturile pentru navele maritime rusești, apel lăsat de Mogherini fără comentarii.