Un deosebit eveniment cultural în „Ierusalimul românesc”

8 7 B 1

Luna iulie din anul curent a început sub steaua lui Ștefan cel Mare și Sfânt. S-au împlinit 520 de ani de la moartea strălucitului voievod al Moldovei și apărător viteaz al întregii ortodoxii. La Mănăstirea Putna, unde își doarme somnul de veci domnitorul canonizat, s-a desfășurat un eveniment cultural deosebit – lansarea „Epopeii Ștefaniene – Cavalertii Crucii”, care include zece volume despre fiecare etapă din biografia eroică a lui Ștefan cel Mare, scrise de Andrei Breabăn de la Suceava, și expoziția de grafică „Cetăți și biserici voievodale din Moldova” de Leonid Popescu, Maestru al Artei și Artist al poporului din Republica Moldova. Scriitorul din Suceava, Andrei Breabăn, și pictorul din Chișinău, Leonid Popescu, înainte de a ajunge cu proiectul lor comun la Mănăstirea Putna, au avut o manifestare culturală la Academia de Științe a Republicii Moldova. Iar după Putna, planifică un eveniment de anvergură la Universitatea din Cernăuți. Parcurgând calea de la Chișinău la Putna, delegația basarabeană a făcut două popasuri, încărcate de emoții și semnificații, la Pererâta, la casa părintească a lui Grigore Vieru, și la Ipotești, baștina lui Mihai Eminescu.

11 7 P 1

La evenimentul de la Putna au participat academicianul Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, poetul academician Ion Hadârcă, vicepreședinte, academicianul Mihai Cimpoi, președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, academicianul  Grigore Tinică, doctor cardio-chirurg, preotul  Maxim Melinti, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei, profesor doctor Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Uniunii Scriitorilor Bucovineni.

Manifestarea, moderată de profesorul  Ioan Ițco, președinte al Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR), Filiala Nord-Est, a prevăzut și o serie de momente artistice deosebite, încărcate de poezie și cântec.

11 7 P 2

Arhimandritul Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a înmânat Ordinul „Mușatinii” academicianului  Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, și scriitorului Andrei Breabăn, autorul epopeii Ștefaniene.

Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul” a fost înmânat lui Leonid Popescu, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primul Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”, iar Ordinul „Zoe Dumitrescu Bușulenga – Maica Benedicta” a fost înmânat academicianului Mihai Cimpoi, academicianului Ion Hadârcă și preotului Maxim Melinti, întrucât au urmat „exemplul cărturarului Zoe Dumitrescu Bușulenga – monahia Benedicta, distins om de cultură, eminescolog prin excelență, creator jertfelnic în ogorul limbii și literaturii române, profesor și academician de excepție, dar și neobosită rugătoare și apărătoare a credinței ortodoxe”.

11 7 P 6

Evenimentul a fost organizat de Academia de Științe a Republicii Moldova, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Cenaclul Transfrontalier „Mașina cu poeți” și de Asociația Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România (AJTR), Filiala Nord-Est.

11 7 P 7

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий