În vechiul cimitir din Cernăuţi îşi dorm somnul de veci mai mulţi membri ai Academiei Române. Unul dintre ei este Dimitrie Onciul. La 20 martie se vor împlini 100 de ani de trecerea lui în nemurire. O bună parte din cei 67 de ani de viaţă pământească, istoricul Dimitrie Onciul i-a petrecut la Cernăuţi şi aici a dorit să fie înmormântat.
Încă anul trecut Societatea panucraineană „Golgota” (preşedinte Vasile Rauţ), a abordat chestiunea reparării criptei familiei Onciu din cimitirul cernăuţean şi s-a bucurat de susţinerea Secretarului de stat Gheorghe Florin Cârciu, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Astfel, Societatea „Golgota” s-a ales cu un proiect de restaurare a criptei familiei Onciul, lucrări care au fost finalizate în preajma jubileului de o sută de ani de la moartea vestitului istoric şi fost preşedinte al Academiei Române, Dimitrie Onciul.
În ziua de 18 martie cripta familiei Onciul a fost sfinţită. La parastasul din cimitirul vechi (al Horecei) au participat Secretarul de Stat, Gheorghe Florin Cârciu, vicepreședintele Senatului României, Paul Stănescu, senatorul pentru circumscripția Suceava, Ioan Stan, academicianul Victor Spinei, președintele Secției de Științe Istorice și Arheologie din cadrul Academiei Române, Vasile Păsăilă, profesor universitar, doctor în științe, Laurențiu Dragomir, restauratorul monumentului funerar, Consulul General al României la Cernăuţi, Irina-Loredana Stănculescu, primarul comunei Straja (satul de baştină al lui Dimitrie Onciul), Mihai Juravle, iar din partea autorităţilor locale Oleksii Voloşciuk, şeful Secţiei pentru relaţiile internaţionale şi colaborarea transfrontalieră a Consiliului Regional Cernăuţi, şi Olena Bodnar, şefa Direcţiei Cultură din cadrul AMR Cernăuţi.
Parastasul a fost oficiat de un sobor preoţi în frunte cu ieromonahul Dosoftei Dijmărescu de la Mănăstirea Putna, părintele Mihai Cobziuc, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, părintele Cristofor Gabor, parohul capelei Mitropoliților „Sfinții Trei Ierarhi” din cimitir, părintele Pavel Paulencu, parohul Bisericii Înălţarea Domnului de la Horecea. Rolul de cor bisericesc şi-au asumat copii din Ansamblul „Perla” de la Centrul Bucovinean de Artă, condus de Iurie Levcic. Părintele Dosoftei Dijmărescu, care a stropit cu agheasmă cripta înnoită, a menţionat că „Dumnezeu l-a sădit pe Dimitrie Onciul în pământul Bucovinei ca să răspândească frumosul în jurul său”. Părintele a găsit semnificativ faptul că în anul 1856, când a venit pe lume Dimitrie Onciul, s-a stins din viaţă Doxachi Hurmuzachi, cel care le-a lăsat românilor bucovineni testamentul să-şi păzească Patria, Limba şi Credinţa. Asemenea personalităţi ca Dimitrie Onciul fac cinste neamului din sânul căruia au ieşit.
Secretarul de stat, Gheorghe Florin Cârciu, consideră acest eveniment de importanţă majoră. El va continua şi la Straja, iar cu ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni vor fi înnoite încă 16 morminte ale personalităţilor de vază româneşti din vechiul cimitir din Cernăuţi.
La Palatul Naţional al Românilor a fost inaugurată o expoziţie de documente legate de numele istoricului şi academicianului Dimitrie Onciul, despre care a vorbit cu lux de amănunte Laurenţiu Dragomir. El a afirmat că în acest local, în anul 1896, profesorul cernăuţean Dimitrie Onciul a fost petrecut de intelectualitatea românească din oraş la Bucureşti, unde îl aştepta o carieră strălucită.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com