Parohia „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Pătrăuții de Sus aduce sincere mulțumiri Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru acordarea unei finanțări în valoare de 300 000 lei pentru realizarea picturii interioare a bisericii. Proiectul „Biserica Sfintei Cuvioase Parascheva din Pătrăuții de Sus – o arcă a spiritualității românești din Bucovina de Nord” a fost realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în lunile iulie-noiembrie 2023.
Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva este situată în Pătrăuții de Sus, vechi sat românesc din Bucovina de Nord, regiunea Cernăuți, cu 4656 de locuitori (94.91% de etnie română conform recensământului din 2001).
Nu cunoaștem anul punerii pietrei de temelie a străvechii biserici de lemn din Pătrăuții de Sus, dar cunoaștem că în 1843 biserica a fost reparată, iar în 1909 a fost reconstruită din cărămidă. Avea 1367 de enoriași. A fost sfințită de mitropolitul Vladimir Repta.
Pe lângă pictura murală a bisericii, pe pereți s-au făcut inscripții în limba română și au fost incluși unii sfinți români în programul iconografic al bisericii. Biserica a jucat un rol central în istoria și cultura românească de-a lungul secolelor, contribuind în mod semnificativ la păstrarea și promovarea valorilor tradiționale. În contextul unei societăți în continuă schimbare și a provocărilor aduse, Biserica continuă să joace un rol important în conservarea tradițiilor și obiceiurilor românești.
În parohie funcţionează şcoala duminicală în limba română, astfel bisericii în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva îi revine un rol activ în educația și formarea spirituală a credincioșilor, promovând valorile și învățăturile creștine, precum și limba română, tradiţiile şi obiceiurile specifice culturii românești.
Biserica a fost întotdeauna un pilon al culturii și identității românești, având un rol esențial în formarea şi consolidarea conştiinţei naţionale. În această direcţie se impune pe lângă cunoaşterea trecutului nostru şi datoria de conservare a tezaurului lăsat de către înaintaşi şi transmiterea lui către generaţiile viitoare.
Din partea noastră a tuturor, aducem mulțumiri deosebite Departamentului pentru Românii de Pretutindeni pentru sprijinul acordat, căci fără ajutorul DRP nu am fi putut realiza această lucrare de o importanță deosebită pentru noi și pentru enoriașii noștri.
Silvestru MOTRESCU,
preot paroh, protoiereul Bisericii Sfânta Cuvioasa Parascheva din Pătrăuții de Sus
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com