Lumea trebuie să înveţe lecţia Primului Război Mondial şi să evite conflictele interetnice şi crizele economice, pentru a nu pune pacea în pericol.
Ideile au fost enunţate de preşedintele francez, cancelarul german şi secretarul general al ONU, în debutul Forumului Păcii de la Paris, organizat în ziua când s-a marcat un secol de la încheierea armistiţiului din 1918.
În discursul său, preşedintele francez a menţionat că după război, lumea este divizată din cauza mai multor crize, acestea fiind de ordin economic, ecologic sau chiar migraţia, iar pericolele mondiale sunt terorismul, atacurile nucleare şi atomice, dar şi criminalitatea cibernetică.
«Se împlinesc 100 de ani de când predecesorii noştri au construit această pace durabilă. Pentru asta au inventat Liga Naţiunilor, o primă formă de cooperare internaţională, dar a fost redusă de crize economice, morale sau de naţionalism,» a spus Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
La rândul său, cancelarul german a atras atenţia că aroganţa militară au constituit premisele Primului Război Mondial şi au dus la vărsări de sânge. Din aceste considerente, oficialul german a făcut apel la cooperare internaţională.
«Trebuie să înţelegem că lipsa de comunicare, de diplomaţie şi nedorinţa de a ajunge la un compromis politic pot fi devastatoare,» a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei.
În acelaşi timp, secretarul Naţiunilor Unite a subliniat că realitatea pe care o trăim aminteşte de principiile politice din secolul trecut şi există ameninţări asupra păcii.
«Problema este că revenim la relaţiile bazate pe putere, la acele mecanisme de stimulare sau de sancţionare şi se creează o spirală a conflictelor» a declarat Antonio Gutteres, Secretar General al ONU.
Iar președintele american, Donald Trump, a vizitat Cimitirul American de lângă Paris și a adus un omagiu soldaților care au luptat în Primul Război Mondial.
”Este datoria noastră să păstrăm civilizația pe care ei au apărat-o și să protejăm pacea pentru care ei și-au dat viața acum 100 de ani”, a afirmat liderul american.
La Forumul Păcii de la Paris au participat 70 de lideri mondiali, între care Donald Trump, Vladimir Putin, Recep Erdogan, Klaus Iohannis, Petro Poroşenko. Printre invitaţi s-a numărat şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.