Activitatea seismică care afectează Transcarpatia are loc, de regulă, o dată la 100-120 de ani.
Aici ultimele seisme au fost înregistrate în 1908. Potrivit lui Alexandr Kendzera de la Institutul de Geofizică al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei, în viitorul apropiat ar putea să se producă un cutremur destul de puternic.
Transcarpatia este o regiune cu activitate seismică în care magnitudinea dezastrului ar putea atinge 8 grade. Nu se știe dacă noul cutremur va fi unul mai slab. Oamenii deja astăzi trebuie să se pregătească pentru eveniment, întrucât este imposibil să-l prezicem: vibrațiile pot începe în orice moment. Cele mai periculoase zone sunt considerate a fi Zona Vrancea — Munții Carpați și vestul regiunii Odesa. Aici au fost înregistrate cutremure cu o magnitudine de 6-7 grade pe o scară de 12 puncte. Epicentrele au fost localizate în localitățile Svaleava, Mukacevo, Ujgorod. Activitatea seismică a fost atestată și în regiunea carpatică. Seisme cu o magnitudine de 6 grade au fost înregistrate în Zalișciîkî și Kameanka-Buzka.
Partea centrală și cea din estul Ucrainei sunt mai puțin predispuse la cutremure. Aici, seismele nu au depășit 5 grade.
Pentru ca nenorocirea să nu producă daune semnificative pe viitor este necesar să se construiască case „potrivite” în locuri „potrivite”. În cazul în care începe activitatea seismică, populația ar trebui să se refugieze imediat în clădiri din lemn deoarece acestea sunt mult mai sigure decât clădirile din cărămidă. Oamenii care locuiesc la primul sau al doilea etaj pot ieși afară, în timp ce alții ar fi mai bine să aștepte încetarea cutremurului în clădire. Nu se recomandă coborârea pe scări: scările se pot prăbuși în orice moment.
În interiorul clădirii se recomandă îndepărtarea de ferestre și pereți pentru a evita rănirea cu fragmente. De asemenea, se recomandă evitarea tehnicii mari care poate cădea.